Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värsta området på Bynäset rensas på ammunitionsrester

/
  • Den här typen av granater hittas överallt på Bynäset där målområdet rensas under två veckor.

Under ett par veckor rensas Bynäset från ammunitionsrester och skrot. Den här gången är det främst målområdet som försvaret åtgärdar – på ytan.

Annons

Målområdet är det mest kontaminerade området på Bynäsets skjutfält och har varit föremål för olika avvägningar inom försvaret.

Under flera decennier utsattes målområdet för huvuddelen av all beskjutning från stridsflyg.

Försvaret har tidigare uppskattat att det kan handla om två miljoner avlossade skott.

– Det vi gör nu är att ta bort det som finns på ytan och det här är bara en liten del av de åtgärder som krävs på målområdet, säger Göran Johansson, en av de som leder jobbet med att försöka återställa Bynäset.

Upprensningen är ännu ett steg i försvarets avveckling av skjutfältet men det behövs mer för att öppna Bynäset för allmänheten.

På grund av mängden avlossade skott är det oklart vilken omfattning som krävs för att uppnå en säkerhetsnivå där målområdet, med omgivande terräng, kan betraktas som sanerat.

– Det krävs ett nytt beslut och ett nytt uppdrag för att vi ska börja gräva oss ner i backen, enligt Göran Johansson.

När ett sådant beslut kan komma är oklart.

Badvikarna innanför Bynäset är rensade och klara. Däremot kommer allmänheten sannolikt inte att få möjlighet att gå runt stigen på Bynäset, eftersom den kommer att ligga inom avspärrat område även efter den pågående skrotavstädningen.

Mer läsning

Annons