Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för sommar med mycket knark

/

Polisen i länet kommer att jobba hårt med EU-möte och Storsjöyran. Därmed finns också risken att narkotikaanvändandet bland stans ungdomar kan öka dramatiskt.

Annons

Hos socialtjänsten har det kommit in signaler om att mängden narkotika i Östersund ökar. Sommaren kan bli rena mardrömmen.

– Jag är rädd att det här blir en sommar med mycket knark. Attityderna är väldigt liberala bland Östersunds ungdomar när det gäller narkotika, larmar Pelle Andersson, tf socialchef i Östersunds kommun.

Han berättar att det inte främst är de traditionella knarkvarianterna som hasch, heroin och amfetamin som nu hotar. Den här gången är det en internetdrog.

– Vi har fått indikationer om att drogen ”spice” har blivit vanligare, säger Pelle Andersson.

Polisen har också sett en ökning av nätdrogerna.

– De vanliga drogerna har inte ökat men däremot internetdrogerna, säger Kjell Wedin, chef för narkotika/span hos polisen i Jämtland.

Nu är ”spice” på väg att bli olaglig. Folkhälsoinstitutet har ansökt om att drogen ska kriminaliseras. Det kommer inte påverka knarksituationen i Östersund, förklarar Kjell Wedin.

– Om en månad kommer det en ny drog. Kanske ”spice plus” eller något liknande. Det finns så mycket pengar i det här (narkotikahandeln, reds anm). Olika brottssyndikat är engagerade i den här nätförsäljningen.

I dag tar polisen in personer som har ett påverkat beteende för drogtest.

– Vi tar hela tiden användare för ringa narkotikabrott. Det handlar om 30–40 stycken per månad, säger Kjell Wedin.

Ett problem för polisen är att många av de som plockas in och drogtestas inte har någon olaglig substans i kroppen.

– 70 procent av testresultaten är positiva. Men alla är påverkade av något. Så det är 30 procent som är påverkade av någon drog som vi inte ser.

Ibland kan det vara ännu fler av de som testas där det inte syns något för att de använt ”spice” eller någon liknande, laglig, drog.

– Vissa månader är det hälften av de som testas där provet inte ger något utslag säger Kjell Wedin.

I sommar kommer dessutom polisen vara upptagen med annat än bekämpandet av narkotika.

En stor del av länets poliser blir kommenderade till EU-toppmötet i Åre. Dessutom så blir det som vanligt insatser vid Storsjöyran, berättar Kjell Wedin.

För den ordinarie verksamheten – där narkotikabekämpandet ingår – blir det under en tid minskade resurser.

– Under sommaren kommer personalstyrkan att vara halverad. Vi kommer inte ha några extra resurser för narkotikan, varnar Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons