Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmestugan stängs lagom till julen och kylan

Lagom till jul stänger Östersunds kommun sin värmestuga för utsatta personer.
– Vår personal måste också få semester, säger Beroendecentrums enhetschef Tommy Lekedal.

Annons

– Vi har två personal och de har rätt att ta ut semester och några pengar att sätta in vikarier har vi inte. Ensam kan de inte jobba.

Lagom till jul har värmestugan i Östersund pyntats med girlanger runt dörren. Men vad hjälper det när det samtidigt finns en lapp på dörren som talar om att värmestugan är stängd från den 22 december till den 29 december.

– Vi är runt 40 personer som åker till IOGT-NTO i Mörsil över julen, säger en av missbrukarna till LT. Men vi hoppas det blir bättre med värmestugan när kyrkan ska hjälpa till med att hålla stugan öppen om kvällarna efter jul.

LT har tidigare berättat om att mellan 25–30 personer söker sig till kommunens värmestuga varje dag för att känna gemenskap och ta sig en fika.

Var ska de hemlösa och missbrukarna fira jul då?

– Jag vet att i varje fall Röda korset har julfirande på julafton, säger socialnämndens ordförande Stefan Konradsson, men kommunen har inget sådant.

Men Stefan Konradsson säger att han vill att det generellt ska vara mer öppet, gärna kvällar och helger, men att organisera så det verkligen blir öppet också är en förvaltningsfråga.

– Någonstans har det gjorts en bedömning att det kan vara stängt, säger han. Har nu chefen beviljat dem som arbetar i värmestugan ledigt över julen så är det hans bedömning.

Annons