Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen till Stortorget - 10 000 kronor per dag

Uppvärmningen av Stortorget i Östersund blev betydligt dyrare än beräknat.

Annons

Det nya Stortorget i Östersund värms upp med hjälp av fjärrvärme som ligger i slingor under stenbeläggningen. När torget stod klart i höstas beräknades kostnaden för uppvärmningen under vintern till cirka 700 000 kronor. Med facit i hand visar det sig att uppvärmningen blev betydligt dyrare.


Sex månaders uppvärmning kostade den gångna vintern nästan 1,2 miljoner kronor. En kostnad som skulle ha varit betydligt högre om Östersunds kommun inte hade ett extra bra avtal med Jämtkraft som levererar fjärrvärmen.
Under vinterns tre kallaste månader, december till februari, var uppvärmningskostnaden nästan 10 000 kronor per dag. Under januari månad mer än 12 000 kronor dagligen.
Den moderate kommunpolitikern Pär Jönsson anser att det är en alldeles för hög kostnad. Särskilt med tanke på att värmen i torget faktiskt minskades under en period i vintras när Jämtkraft tvingades elda med olja för fjärrvärmeverket i Lugnvik inte klarade av att leverera tillräckligt mycket energi.


– Jag har räknat ut att det här motsvarar värme för mellan 150 och 200 lägenheter. Vi måste ställa oss funderingen; var det så här vi ville att det skulle bli?
Miljö- och samhällsnämndens ordförande, Göte Murén (S), försvarar uppvärmningen av torget och säger att det en normalkall vinter inte kommer att vara så höga kostnader.
– Vi måste besinna oss lite och vänta och se hur det ser ut om två tre år, sade han i en kommentar under dagens kommunfullmäktigemöte.

Mer läsning

Annons