Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Varje skott som inte dödar är ett misslyckande”

/
  • ”Jägarkåren sköter sig och är mycket omdömesgilla”, säger jägarförbundets ordförande i Mittnorrland, Sven-Gunnar                Sivertsson. Samtidigt anser han att åtta påskjutningar på björn inte är försvarbart.  Foto: håkan luthman

– Åtta dåliga skott är inte försvarbart, säger jägarförbundets ordförande i Mittnorrland, Sven-Gunnar Sivertsson.

Men med ökat antal björnjägare ökar också björnkontakterna.

– Det var inte så många bilolyckor på 1920-talet heller.

Annons

Länsstyrelsens naturvårdshandläggare, Jessica Backeryd, sammanfattade i gårdagens LT årets björnjakt i länet. Och med anledning av de många påskjutningarna – sammanlagt åtta stycken där två björnar ännu inte är påträffade – fick åtminstone delar av jägarkåren underkänt.

Kritiken mot de jägare som under jakten har slarvat fick också i princip en hel jägarkår att reagera.

– Självklart är varje dåligt skott som inte dödar viltet ett misslyckat skott, säger Sven-Gunnar Sivertsson, ordförande i Jägareförbundet Mittnorrland.

– Att skjuta på björn som springer eller rakt framifrån är helt förkastligt och något som vi verkligen trycker på i våra utbildningar och i skjutprovet björnpasset.

Samtidigt konstaterar Sven-Gunnar Sivertsson att intresset för björnjakten har ökat enormt de senaste åren och att björnkontakterna därmed automatiskt blir många fler.

– Det var inte så många bilolyckor på 1920-talet heller med färre bilar på vägarna än i dag.

Jägarförbundet anser att merparten av jägarkåren sköter sig.

– De ej avlossade skotten behöver ju aldrig redovisas, därför ser man bara de dåliga exemplen.

Kritiken från jägarhåLL gentemot myndigheterna är bland annat telefonsvararen som jägarna ringer till varje dag för att se hur många björnar som finns kvar att skjuta.

– Häromdagen satt jag i 1,5 timmar för att komma fram. Det är väldigt dålig service, säger Sven-Gunnar Sivertsson.

Regelkompendiet för björnjakten, björnjaktsbeslutet från Naturvårdsverket, är dessutom allt för svårläst, anser han.

– Björnjaktsbeslutet blir bara tjockare och tjockare för varje år och det är mycket juridikspråk som till och med jurister har svårt att tolka. Det borde vara enklare.

Jessica Backeryd kommenterar björnjaktsbeslutet så här:

– Jag kan hålla med att det är krångligt, men samtidigt måste man anpassa sig till det som gäller. Ska man jaga björn måste man sätta sig in i vad som gäller. Det håller inte att säga att man inte orkar läsa.

Hon poängterar att björnen är ett fredat djur och att landets björnjakt är möjlig på grund av undantagsbestämmelser i EU:s art- och habitatdirektiv.

– Björnjakten kallas fortfarande skyddsjakt men i praktiken är den ju numera en beståndsreglerande jakt, en förvaltningsjakt.

Kritiken mot telefonsvararen då?

– Länsstyrelsen har inget med telefonsvararen att göra. Det är helt och hållet polisens ansvar. Vi kan kräva att den ska fungera och det har vi också gjort. Det har fungerat jättedåligt och det håller jag absolut med om.

Mer läsning

Annons