Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdkartan ritas om när kriget om patienterna bryter ut

/
  • ”Intäkterna kommer som medborgarna väljer, och vi ska inte vara sämre än ett privat alternativ”, säger primärvårdschefen Tommy Renström.
  • Klicka för större bild. Grafik: Kjell Nilsson-Mäki

Primärvården i länet ska spara mellan 35–40 miljoner. Bara i Östersund handlar det om 30 miljoner. Samtidigt ska hälsocentralerna börja kriga om patienterna i det fria hälsovalet.

Annons

Nu handlar det om att ta marknadsandelar för att klara konkurrensen med de privata aktörerna.

Just nu håller primärvårdschefen Tommy Renström på att rita om länets primärvårdskarta.

De hälsocentraler som inte håller måttet blir filialer, allt för att vården ändå ska finnas nära befolkningen.

Tommy Renström verkar inte helt bekväm där han sitter och pratar om marknadsandelar, konkurrens och flexiblare arbetssätt.

Samtidigt sprider sig oron inför framtiden bland de anställda på länets hälsocentraler.

– Nu handlar det om att organisera verksamheten så den kan bli så flexibel som möjligt, det handlar om att anpassa bemanningen efter efterfrågan, säger han.

– Bara i Östersund ska det sparas 30 miljoner. Det är mer än 10 procent, säger Tommy Renström och då måste det till en utglesning av personal. Därför föreslås att Lit och Torvalla hälsocentraler blir filialer.

Tommy Renström ser ändå den framtida organisationen som en stor utmaning, uppdraget är att neddragningarna/förändringarna ska få så lite konsekvenser som möjligt för medborgarna.

– Vi ska nu gå från att ha varit en anslagsfinansierad verksamhet till att få intäkter per månad beroende på hur många patienter som listat sig vid hälsocentralerna. Har man listat sig och sedan väljer att gå till en annan hälsocentral, då får hälsocentralen där man listat sig betala runt 500 kronor i ”otrohetstillägg” till den andra vårdgivaren.

– Alla hälsocentraler uppfyller inte de formella kraven som ställs på en hälsocentral därför blir de i stället filialer. Det innebär att där kanske det finns en läkare eller distriktssköterska någon dag i veckan, säger han.

Han tittar på Strömsunds kommun som enligt förslaget får en hälsocentral i Strömsund och filialer i Hoting och Backe.

– Patienterna får lista sig i Strömsund men de kan boka en tid i Backe eller Hoting då det finns läkare på plats, säger Tommy Renström.

– Det beror även på vilken verksamhet de väljer att bedriva, det viktiga för befolkningen är att det blir nära. Men den akuta verksamheten kommer att ligga i Strömsund där det finns läkare alla dagar.

– Det gäller alltså att anpassa bemanningen efter efterfrågan. Rent organisatorisk vill jag att det ska se ut som förslaget, det handlar om en stor flexibilitet som skapar utrymme när de ekonomiska ramarna sänks.

Ambitionen är förstås att primärvården inte ska vara sämre än ett privat alternativ.

Men ekonomiskt är det tufft. 35-40 miljoner ska sparas, redan nu har 22 personer lämnat organisationen bland annat genom pensionsavgångar och vikariat som löpt ut. Dessutom har fyra undersköterskor sagts upp.

Nu ska läkemedlen ses över som är 40 procent av budgeten samtidigt som det ska bli mer restriktivt vad gäller stafettläkare.

Dessutom kommer 1,5 chefstjänst att försvinna.

Torvalla hälsocentral visade på ett minus för 2009, Krokom ska spara 6 miljoner och Strömsund gick 4 miljoner back förra året och ska därtill spara ytterligare 3 miljoner i år.

Så visst är det en utmaning som kommer att leda till personalnedskärningar på sikt. Kommer en privat aktör måste primärvården lämna över resurser och själva stå för omställningskostnader inom den egna verksamheten.

Det behövs minst 3 000 patienter som listar sig på en hälsocentral för att den ska bära sig.

Nu väntas besked om att organisationen godkänns. Senast i början av april vill de ha besked så de kan vara igång till sommaren.

Fotnot. Primärvårdens och de privata hälsocentralernas totala budget ligger på 491 miljoner.


Annons