Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcollege ska säkra omsorgen

Landstingsfullmäktige gav i går klartecken till att vara med och finansiera ett permanent Vård- och omsorgscollege i Jämtlands län.

Annons

År 2007 startades två förstudier i länet där uppgiften var att undersöka hur man skulle kunna höja attraktionskraften och göra det lättare hitta välutbildad och kompetent personal inom vård- och omsorgssektorn. Arbetet ledde fram till ett förslag om att få bilda ett så kallat Vård- och omsorgscollege i Jämtlands län. Vård- och omsorgscollege är ett nationellt koncept där olika utbildningssamordnare samverkar med arbetslivet för att utveckla olika vårdutbildningar.

– Ett Vård- och omsorgscollege går ut på att kvalitetssäkra de vårdutbildningar vi har och att utveckla dem så att de är moderna och verklighetsanknutna, sade Harriet Jorderud, S, under gårdagens möte i landstingsfullmäktige.

Projektet med att bilda ett permanent Vård- och omsorgscollege i Jämtland förlängdes fram till juli 2009 men föreslås efter det bli permanent. För att en region ska få kalla sig Vård- och omsorgscollege så krävs däremot en certifiering av Nationella rådet. Och för att det ska kunna ske fordras bland annat att en halvtidstjänst skapas.

Landstingsfullmäktige beslutade i går att vara med och finansiera ett regionalt college i länet. Bidraget blir drygt 120 000 kronor per år vilket motsvarar ungefär en tredjedel av kostnaderna. Kommunförbundet och kommunerna i länet ska stå för de övriga kostnaderna.

Mer läsning

Annons