Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valio: Analysen visade på ofarliga förpackningsrester

De svarta kornen i mjölken bedöms inte vara hälsofarliga. De bestod helt enkelt av förkolnade rester från förpackningsmaterial. Hans Uhlin andas ut efter analyssvaret från Valio.

Annons

Det var i mitten av januari månad som Hans Uhlin från Torvalla hittade små svarta korn i de paket med laktosfri mjölk som han handlat i sin lokala mataffär. Han reagerade och tyckte att det var både äckligt och obehagligt att ha råkat dricka mjölk som var förorenad med okända partiklar.

Hans Uhlin skrev till mejeriföretaget Valio – som tillverkar den laktosfria mjölken – och berättade om de svarta partiklarna. Han skickade också in ett av paketen med de svarta kornen för provtagning hos Valio.

Valio i Sverige tog emot reklamationen och skickade den sedan vidare till företagets fabrik i Finland för analys. Vid undersökningen kom det fram att de svarta kornen bestod av förkolnat förpackningsmaterial. Valio förklarar i ett brev till Hans Uhlin att det ibland kan fastna förkolnat förpackningsmaterial på en speciell typ av svetsutrustning som används för att försluta mjölkpaketen. Valio skriver också att de förkolnade resterna inte ska vara skadliga för hälsan.

Hans Uhlin är nöjd med det svar han fått från Valio.

– Jag är tacksam för att jag fått svar och för att jag fått veta vad de här kornen var för något. Jag fick svar rätt fort också så det var bra.

Hans Uhlin berättar att han fått en mindre ekonomisk kompensation i form av en värdecheck från företaget för det obehag som de förkolnade partiklarna orsakat. Huruvida han även fortsättningsvis väljer att dricka laktosfritt från Valio vill han inte avslöja.

– Det får jag låta vara osagt, säger han lite kryptiskt.

Annons