Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägsaltet fräter på länets bilpark

/
  • Japanska bilar är bäst enligt Bilprovningens tester. Foto: Håkan Luthman
  • ”Jämtland och Norrbotten har den bästa bilparken i landet”, säger Jörgen Mattsson, platschef på Bilprovningen i Östersund.

53 procent av landets personbilar som besiktigades förra året godkändes direkt. Vårt län ligger 6-7 procent högre och det beror på mindre vägsalt.

Annons

– Vi har tillsammans med fordonsparken i Norrbotten landets bästa resultat, men vi kommer också att se skadorna men det är lite för tidigt ännu.

Det säger platschef Jörgen Mattsson på Bilprovningen i Östersund. Han säger också att de mest extrema skadorna efter vägsaltet finns i Sundsvall.

I går kom statistik på hur det står ut med landets bilpark efter de 5,5 miljoner besiktningar som gjordes under förra året.

Totalt blev 53 procent av personbilarna godkända direkt, 30 procent blev underkända med krav på efterkontroll och 17 procent blev underkända utan krav på efterkontroll.

De anmärkningar som är gjorda handlar mest om bromsdelar, ju mer salt desto större slitningar på bland annat bromsskivorna.

Jörgen Mattsson sällar sig till kritiken mot vägsaltet och menar att det gäller i stället att anpassa hastigheten på vintervägarna.

Statistiken visar också att de japanska bilarna ligger bäst till, de går för det mesta genom besiktningen.

Däremot har Mercedes haft problem med rost, enligt Jörgen Mattsson.

– Enligt uppgift så lägger svenskarna ner sex miljarder i reparationskostnader på ett år på grund av rost, säger han.

Men av de totalt 3 272 352 personbilar i landet som besiktigades under 2008 var det endast 5 536 som fick körförbud.

Mer läsning

Annons