Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om barnens rätt till utbildning

/
  • Utställningen går att besökas fram till den elfte december.Foto: Mattias Moberg
  • – Jag vill att folk ska engagera sig, säger Kerstin Jacobsson från Rädda Barnen och lärare på Fagervalsskolan.Foto: Mattias Moberg

I dag finns 72 miljoner barn som inte går i skola fast de borde. Rädda Barnen arbetar med att bygga och renovera skolor för att alla barn runt om i världen ska få den utbildning de har rätt till. Mer om deras arbete finns att beskåda på den nyöppnade utställningen.

Annons

Den 30 november öppnade Rädda Barnens utställning i Östersund på initiativ av Brunflos lokalkommitté. Utställningen har namnet Rewrite the Future och pågår till den elfte december.

Utställningen ger möjlighet till att fördjupa sig i frågor om varför alla barn inte går i skolan fast de har rätt till utbildning och vad man kan göra åt det. Där finns även information om Rädda Barnens arbete på platser som Sudan, Elfenbenskusten och Afghanistan.

– Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma detta. Det är hemskt att möjligheten till utbildning inte finns för alla. De som inte kan läsa och skriva kan lätt bli styrda av den högre makten. De kan heller inte ta del av vad som händer i världen då de exempelvis inte kan läsa tidningen, säger Kerstin Jacobsson från Rädda Barnen som även är lärare på Fagervallskolan.

Hon menar också att klyftan mellan fattiga och rika kan minska då alla får gå i en bra skola som också lägger grunden för ett demokratiskt samhälle. I hennes klass har de pratat om att skolgång inte alltid är självklar för alla barn.

Eleverna har själv fått skriva om klassens skolstart, det ska publiceras på organisationens hemsida.

– Det är viktigt med skolan. Jag har lärt mig att läsa bättre den här terminen, säger Simon Roos, elev på Fagervallsskolan.

Mer läsning

Annons