Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utomhusbaden får klart godkänt av miljöfolket

/
  • Erika Moxell, till vänster, och Emma Bill badade vid Önsjöns badplats i går. De, och övriga badare, kan vara lugna. Vattenkvaliteten i Östersunds kommun är normalt sett god.
  • Provtagning görs regelbundet vid en rad badsjöar i Östersunds kommun. Bilden från Önsjöns badplats, en av de platser som ej finns med på kommunens lista av provtagningsplatser.
  • Den som vill bada i Östersunds kommun          kan vara lugn. ”Nivån av bakterier brukar väldigt sällan vara hög i kommunen”, säger Jari Hiltula, miljöchef i kommunen. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Med högsommarvärmen har även badsäsongen kommit till Jämtland. Den som är orolig för algblomning och parasiter i vattnet kan vara lugn. Normalt sett håller vattenkvaliteten på badplatserna i Östersunds kommun en god nivå. – Det är väldigt sällan vi har problem med för höga bakteriehalter, säger Jari Hiltula.

Annons

Östersunds kommuns miljöchef Jari Hiltula gör tidigt klart att provtagning på badplatser inte är något som kommunen är skyldigt att utföra.

– Det finns inga regler eller direktiv som säger att vi måste göra denna typ av provtagningar, säger han.

Visserligen finns det regler på EU-nivå som behandlar både vattenkvalitet och nivån av algblomning, men för att skyldighet att följa dessa ska finnas måste badplatser officiellt definieras just som badplatser, något som inte är fallet.

– Kraven uppstår när man har en viss nivå av besökare på badplatsen, något som vi inte räknar med att vi uppnår inom Östersunds kommun.

– Trots det väljer vi ändå att utföra provtagningar och uppföljningar på olika badplatser i kommunen, säger Jari Hiltula.

– Det är en service som vi valt att ha för våra medborgare.

Men eftersom det inte finns några officiella, kommunala badplatser – var väljer ni att göra era provtagningar?

– Vi tar helt enkelt prover där folk badar. Vi har upprättat en lista på de badplatser inom kommunen där denna typ av tester utförs, förklarar Hiltula (listan finns i grafiken här intill).

Främst är det två saker man tittar på vid provtagningar: dels nivån av E. coli-bakterier, dessa indikerar om det finns färsk avföring från fåglar eller däggdjur i vattnet, dels nivån av koliforma bakterier som kan indikera förorening av avföring, men också andra typer av föroreningar.

Och hur brukar resultaten i kommunen vara?

– Det är väldigt sällan som vi har några problem med för höga bakterienivåer.

Har ni utfört några tester än i sommar?

– Nej, men om det fina vädret fortsätter så kommer vi utföra provtagningar väldigt snart.

– Före den här veckan har vädret varit för dåligt, dels för att folk ska bege sig ut och bada, dels för att någon bakterietillväxt ska kunna uppstå.

Med andra ord: det är fritt fram att svalka sig i närmsta badsjö om hettan blir för svår i helgen.

Mer läsning

Annons