Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökad region läggs fram som nytt förslag

– Nordanstigs förslag till regionindelning är jätte-intressant. Hoppas Kammarkollegiet ser att det är fullt möjligt att bilda två regioner i Norrland.

Annons

Det säger landstingsrådet Robert Uitto (S), som också är ordförande för föreningen för Mittregionen, efter det att Nordanstigs kommun äntligen satt ner foten och sagt hur de vill ha det.

Nordanstigs kommun är medlem i föreningen för Mittregionen och nu kommer deras förslag till ny Sverigekarta.

Nordanstig vill se en region där Gävleborg, Mittregionen, alltså Jämtlands län plus Sundsvall och Ånge kommuner, Dalarna samt delar av Uppland, ingår.

”Den föreslagna regionen innebär att en kraftfull region med 800 000 invånare skapas. Det blir en region där möjligheterna att känna anknytning och delaktighet finns”.

Det säger kommunstyrelsens ordförande Stig Eng i ett pressmeddelande.

”Vi är i hög grad bärare av samma kulturella förutsättningar och vi anser att på det här sättet tas våra möjligheter till utveckling tillvara på bästa möjliga sätt. Tillväxtperspektivet får råda!”

– Nordanstig har varit tydlig med att det inte finns något annat än att hänga ihop med Sundsvalls arbetsmarknadsregion, det är tyngden i förslaget, säger Robert Uitto vidare.

– Det här är jättespännande och en bra lösning. Vi kan visa på att Nordanstig inte har några andra tankar än att höra ihop med oss och Sundsvall. Vi får också en region som kan samarbeta kring vinterturismen, detta är helt rätt.

– Det faller ganska bra på plats om nu Kammarkollegiet svarar regeringen att det är fullt möjligt att bilda två regioner i Norrland, en i norra delen och region Mittsverige. Då kan vi koppla ihop oss med de delar som vill komma upp till oss, det är kanonbra.

Annons