Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmaningen i Högarna är att förverkliga alla idéer

/
  • Med alla de idéer som kommit fram har Elin Andersson och Bo Säll ett ganska bra utgångsläge att gå vidare på framöver.
  • Mariana Sundin tog fram det ena fatet efter det andra med hemlagade rätter och fikabröd till drygt 60 personer som hade bokat in sig på kvällens tillställning. Foto: Ulrika Andersson
  • Vad vore ett byting utan hembakta hjärtan på Alla hjärtans dag.
  • ”Närmast är en företagarkurs på gång och där ska vi försöka välja bland idéerna som kommit fram”, säger Elin Andersson i mitten.
  • Samling runt huset där kooperativa dagiset bedrivs med bygdeting och brainstorming i helgen.

Det drog ihop sig till bygdeting i Högarna i helgen. Företagsidéerna är många och utmaningen består i att förverkliga dessa framöver.

Annons

Samhällskooperativet Turbon har fått förhandsbesked om 80 000 kronor i bidrag för att komma igång med strategiska utvecklingsplaner.

– Vi ska använda pengarna för att komma till skott med vissa idéer, säger Elin Andersson i kooperativet.

För att närmare analysera vilka resurser och drivkrafter som finns i bygden så är konsulten Bo Säll inkopplad i första skedet, med uppgift att se på helheten ur ett utifrånperspektiv.

– Det finns alltid sånt vi inte har tänkt på själva där en utomstående person kan bidra med nytänkande.

– Och på en kommande företagarkurs ska vi anlita personer som är duktiga på landsbygdsföretagande, säger Elin Andersson.

Besöksnäringen, varor, olika slags tjänster och komplettering av befintlig verksamhet är av intresse att titta närmare på.

Till sommaren är det tänkt att ett nytt ting ska hållas där man stämmer av läget inför fortsättningen.

Det finns hyfsat stora potter att söka pengar och bidrag från, som innebär motfinansiering till de strukturfondsmedel EU förfogar över.

– Bara vi har välgrundade idéer kan vi söka i de potter som finns.

– Nästa steg är att mer konkret veta vad man vill göra och lägga kraften på det. Närmast är en företagarkurs på gång och där ska vi försöka välja bland idéerna som kommit fram.

Enligt uppgifter Elin Andersson tittat närmare har Högarna en utbildningsnivå över genomsnittet och den negativa demografiska profil som åtskilliga mindre orter dras med på annat håll finns inte på samma sätt. Befolkningsmässigt håller man ställningarna och det är ganska mycket barn i trakten.

Kvällen avslutades med stå-upp-komikerna Elin Nordén och Mats Andersson samt musikshow från 1942 med Da Capo från Österåsen.

Annons