Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan kärnkraft slocknar halva Sverige

/
  • Marie Fröberg, Östersund– Det tycker jag inte alls om. Jag tycker inte att man ska satsa på kärnkraft över huvud taget.
  • Eva Hamberg, Stockholm– Jag är lite kluven till det för jag vet inte riktigt hur jag står i kärnkraftsfrågan. Det är ett bra sätt att få fram energi, men lagringsmöjligheterna är inte helt säkra.
  • Per-Ragnar Viklund, Dorotea– Brytningen skapar jobbmöjligheter och brytningen ska väl inte vara den största faran. Och vi måste nog satsa på kärnkraften i stället för kolen, och vattenkraften har nått sina expansionsmöjligheter och vindkraften kommer inte att räcka till.
  • Hans Kernell, Östersund– De planerna känns skrämmande. De måste verkligen vara pedagogiska och förklara vad det innebär och vidta stor miljöhänsyn om det ska gå. Visst det skapar arbetstillfällen, men har vi inte skapat en hel del jobb på bekostnad av miljön redan.
  • Christina Hsiung, Frösön– De planerna tycker jag absolut inte om. Jag vill inte se några gruvor här i länet och särskilt inte i mina områden. Vi har ett litet torp inom familjen upp i Tåsjötrakten och där har de provborrat. Det har vi protesterat starkt emot.

Sverige har producerat el med kärnkraft sedan början av 1970-talet. I dag kommer omkring hälften av landets el från kärnkraft.

Annons

Efter en lokaliseringsprocess som tagit 20 år, för att hitta en plats för slutförvaring av kärnbränsle, valde Svensk Kärnbränslehantering i juni i år Östhammar.

Bolaget ansvarar för det svenska kärnavfallet.

Omkring år 2023 räknar man med att anläggningen i Östhammar är redo att ta emot de första leveranserna av använt kärnbränsle för slutförvaring.

Det använda kärnbränslet måste isoleras från människor och natur i minst 100 000 år.

Sverige har skickat en viss mängd avfall till Sellafield i Storbritannien för upparbetning där.

När det svenska kärnkraftsprogrammet är tänkt att avslutas år 2070 kommer det totalt att bli cirka 12.000 ton radioaktivt avfall som förvaras i Östhammar.

Strålsäkerhetsmyndighetens uppgift är att kontrollera att Svensk Kärnbränsleförsörjning utformar slutförvaret på ett säkert sätt.

I dag finns ett centralt mellanlager i Oskarshamn och ett för slutförvaring av kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark.

Efter drygt 30 år med kärnkraft tillhör Sverige de länder i världen som använder mest el per invånare. Andelen kärnkraft är också bland de högsta. Orsaken är en elintensiv industri och det kalla klimatet.

Vattenkraften och kärnkraften är landets största kraftkällor. De står för basproduktionen i svenska energisystemen. Hälften av elproduktionen kommer från kärnkraft.

Tio kärnkraftsreaktorer är i drift på tre platser i Sverige. All uran som krävs för drift av dessa kärnkraftverk utvinns utomlands och importeras.

Vattenfall som driver sju av kärnkraftverken köper uran från Australien, Namibia och Ryssland; ungefär lika mycket från respektive land.

Källor: Svensk energi, Vattenfall, Svensk Kärnbränsleförsörjning, Strålsäkerhetsmyndigheten.

Annons