Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsagd: Det känns som att lämna familjen

/
  • 12 juni fick de anställda på länsrätten i Östersund beskedet om att domstolen läggs ned och 15 februari stängs kontoret. ”Jag förstår att det behövs göras rationaliseringar men att sluta känns som att lämna familjen och det är tråkigt”, säger Ingrid Brunn, domstolssekreterare, till höger. ”Det känns lite konstigt jag var med och byggde upp verksamheten när det blev en länsrätt 1979”, säger Marianne Fastesson, till vänster. Foto: Henrik Flygare
  • ”Jag har faktiskt inte funderat så mycket på vad som händer när jag slutar här. Det tar jag då”, säger Eva-Britt Tjärnström.

Eva-Britt Tjärnström och Marianne Fastesson har arbetat på länsrätten i Östersund sedan 1979, Ingrid Brunn har jobbat där nästan lika länge. De är uppsagda på grund av att länsrätten ska läggas ned och verksamheten ska tas över av en ny förvaltningsrätt i Härnösand.

Annons

Trion är inte överraskad att det blir en hopslagning av länsrätterna i Västernorrland och Jämtland - till en förvaltningsrätt.

– Det är inte så konstigt vi är ju en liten myndighet, säger Marianne Fastesson, föredragande.

– Men jag tycker synd om våra kunder och om Jämtland, säger Eva- Britt Tjärnström, administratör.

Det hon tänker på är bland att kunderna istället får resa till Härnösand och inte längre har domstolen i länet. Hon och de andra är också skeptisk till kostnaderna som den nya förvaltningsrätten kommer att få i och med bland annat resandet, de tror inte att det i slutändan inte kommer att bli en billigare lösning.

Även om de blir utan jobb tycker de inte synd om sig själva eller oroar sig för framtiden.

– Jag förstår att det behövs göras rationaliseringar men att sluta känns som att lämna familjen och det är tråkigt, säger Ingrid Brunn, domstolssekreterare.

– Det är ju en utmaning också. Jag har ingen susning om vad jag ska göra sedan men det är bara att gå till arbetsförmedlingen och söka de jobb som finns, även om det inte är många, säger Ingrid Brunn.

– Jag funderar inte så mycket nu och oroar mig inte heller, det tar jag sedan, säger Eva-Britt Tjärnström.

Hon och Marianne Fastesson har många år i branschen. 1979 gick länsskatterätten inom länsstyrelsen, där de båda arbetade, över till att bli en domstol, länsrätten, och de följde med dit. Eva- Tjärnström räknar att hon jobbat sammanlagt 40 år inom gebitet.

Alla tre tycker att länsrätten i Östersund är en bra arbetsplats, att de arbetat ihop så länge är en stor anledning.

– Det är väl för att vi trivts som man blivit kvar så länge, säger Marianne Fastesson.

– Vi har växt upp tillsammans, säger Ingrid Brunn.

De är också vana vid förändringar och hot om nedläggning inte minst under tiden fram till i somras när det blev klart med det här nedläggningsbeslutet.

Men i perioder före det har det också funnits olika förslag om förändringar och även skett förändringar.

– Vi var upp mot 30 anställda under en period men i början av 1990-talet var det många som sades upp, säger Eva-Britt Tjärnström.

– Och ett tag var det sagt att vi skulle flyttas till Strömsund, säger Marianne Fastesson.

Länsrätten i Östersund har funnits i samma lokal sedan 1983 så det har samlats en hel del papper och pärmar som ska rensas bort. En hel del ska också flyttas till Härnösand.

I korridoren står en full sopsäck som ska slängas. Eva-Britt Tjärnström rullar ett bord och en stol till hissen.

– Vi stänger 15 februari men vi har börjat rensa ut redan nu, säger Eva-Britt Tjärnström.

– Nionde februari tar Härnösand över verksamheten och efter det har vi en städvecka, säger Ingrid Brunn.

Mer läsning

Annons