Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop på Facebook ska rädda fabriken i Tandsbyn

/
  • Om ett år ska tillverkningen av kapsågar flyttas till Småland enligt företagsledningen.
  • Anders Sandström är idegivaren till att bilda en stödgrupp för fabriken på Facebook.Foto: Jan Andersson
  • Therese Rudolfsson från Brunflo har funderat på varför det har varit så tyst från de anställda. ”Men idén med Facebook tror jag stenhårt på”, säger hon.Foto: Jan Andersson
  • Anders Sandström är idegivaren till att bilda en stödgrupp för fabriken på Facebook.Foto: Jan Andersson
  • Anders Sandström och Therese Rudolfsson, en före detta anställd, står bakom stödgruppen på Facebook, som ska försöka rädda fabriken kvar i Tandsbyn. ”Jag hoppas verkligen att den här kampanjen ger resultat och att fabriken blir kvar”, säger Therese.  Foto: Jan Andersson
  • Det var i torsdagskväll som de anställda hade ett stormöte för att komma med idéer hur fabriken ska räddas.    Foto: Jimmy Svensson
  • Om ett år ska tillverkningen av kapsågar flyttas till Småland enligt företagsledningen.

I ett försök att rädda kvar Husqvarnaverken i Tandsbyn har de anställda bildat en stödgrupp på Facebook, där de kräver att fabriken inte ska läggas ner som ledningen planerat.

Annons

Det var i torsdags kväll förra veckan som de anställda på Husqvarnafabriken i Tandsbyn samlades i ett stormöte. Syftet var att få fram så många förslag som möjligt för att rädda fabriken från den nedläggning, som är planerad till nästa årsskifte.

Under mötet bollades idéerna mellan de anställda och alla fick skriva ner sina förslag på lappar som sedan samlades in.

En av idéerna som fick mest gehör var att starta ett upprop för fabriken på Facebook, som är en mötesplats på internet.

– Vi har inte gett upp hoppet att ledningen för koncernen ska ändra planerna och rädda kvar fabriken i Tandsbyn, säger Anders Sandström som jobbat i fabriken i 24 år. Det var han som kom med idén till att bilda en stödgrupp på internet.

Beskedet om att fabriksledningen skulle flytta tillverkningen av kapsågar, som man nu tillverkar, till Småland slog ner som en bomb bland de fabriksanställda för någon månad sedan.

– Vi hade inte en aning om att något sådant var i görningen. Tvärtom, så har det varit positiva tongångar och det har talas om nya produkter som vi skulle börja tillverkas här i Tandsbyn.

Fabriken sysselsätter drygt ett hundratal anställda och de flesta bor i byarna runtom Tandsbyn. Många pendlar också från Östersund. Företaget började sin tillverkning redan 1944. Då stod båtmotorer och röjsågar på programmet.

Efter beslutet att starta ett upprop på Facebook har det varit full aktivitet bland de anställda. Under gårdagen var det ett möte där representanter för olika fackliga organisationer samlades för att skriva ihop informationen som ska spridas.

Gruppen har redan lagt ut ett kortare stycke om fabriken på nätet där man berättar om sin kamp för att behålla den. I helgen var det ett 20-tal som hade gått med i gruppen och under måndagen var redan över 200 stycken.

Målet är att alla anställda och deras kompisar i sin tur ska dra med sig sina bekanta och att det så småningom ska bli en rullande snöboll som bara växer. Så småningom kommer stora delar av Sveriges befolkning känna till de anställdas arbete med att rädda kvar fabriken.

Therese Rudolfsson är en före detta anställd på fabriken som tror benhårt på idén med en stödgrupp på Facebook.

– Jag har länge funderat på varför det varit så tyst från de anställda, men nu har de kommit på något som verkligen kommer att synas. Själv har jag redan bett alla mina kompisar på Facebook att gå med i gruppen och de har i sin tur bett sina kompisar att gå med.

Therese jobbar nu på ett företag inne i Östersund men hon glömmer aldrig den tid hon jobbade i Tandsbyn.

– Mitt hjärta slår fortfarande för fabriken, där både min pappa jobbat och min mamma fortfarande är kvar. De träffades på verkstadsgolvet och när jag var liten fick jag ofta följa med dem på jobbet. Jag hoppas verkligen att den här kampanjen ger resultat och att fabriken blir kvar.

Anders Sundström säger, att lyckas inte de anställda rädda kvar fabriken, så väntar en framtid av arbetslöshet för de flesta av de 100 anställda.

– Fortsätter konjunkturnedgången så ser inte jag någon större chans att få ett nytt jobb. Samma åsikt har nog alla här på fabriken.

Annons