Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphittat basebollträ gav ingen teknisk bevisning

15 januari räknar åklagaren med att kunna väcka åtal mot de tre män som misstänks för en grov misshandel med hjälp av basebollträ i somras. Polisen saknar, trots att ett basebollträ varit på analys, teknisk bevisning.

Annons

På morgonen den 12 juli hittade en kanotist ett basebollträ som låg och guppade i Storsjön. Med tanke på att en person under natten fått föras till sjukhus med allvarliga skador efter att tre män trängt in i hans lägenhet och misshandlat honom med hjälp av ett basebollträ blev det upphittade basebollträet superhett i polisens utredning.

Basebollträet skickades för analys och polisen hade förhoppningar om att det skulle finnas bevisning i form av fingeravtryck eller blod kvar som bevisning. Analysen drog ut på tiden, men nu har beskedet kommit.

– Det fanns ingen bevisning på det misstänkta brottsverktyget, säger åklagare Åse Schoultz.

Likafullt betraktar Åse Schoultz det upphittade basebollträet som det sannolika brottsvapnet.

– Men det är via vittnesuppgifter, säger Åse Schoultz.

En av de misstänkta medhjälparna vid den grova misshandeln har varit häktad sedan i slutet av oktober. Den andre misstänkte medhjälparen släpptes just före jul, men har reseförbud och inställningsskyldighet.

Den misstänkte huvudmannen var först häktad, men överklagade till hovrätten och släpptes. Två veckor senare efterlystes han och häktades igen.

– Vi hade ännu mer uppgifter som binder honom till platsen. Det handlar om muntliga utsagor, säger Åse Schoultz.

Den misstänkte huvudmannens juridiska ombud Joakim A Nyman berättar att hans klient förnekar all inblandning i misshandeln och att han kommer att motsätta sig häktning vid den omhäktningsförhandling som hålls i dag.

Åklagaren Åse Schoultz har begärt anstånd till 15 januari med att väcka åtal mot de tre misstänkta. Då kommer hon att göra en gärningsbeskrivning som innefattar såväl grov misshandel som mordförsök.

– Min klient önskar att det snabbt ska bli huvudförhandling så att vi får veta vad polisen och åklagaren har, säger den misstänkte huvudmannens juridiska ombud Joakim A Nyman. I övrigt vet jag väldigt lite om utredningen, jag vet bara att det är en stor utredning och att det har gjorts väldigt många förhör.

Åse Schoultz bekräftar att det gjorts många förhör med ett stort antal person.

– Kring hela den här utredningen har det varit en stor rädsla från de inblandade och det gör att det tar tid. Folk är helt enkelt rädda, säger Åse Schoultz.

Mer läsning

Annons