Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungt företag startar nattöppet kafé

/
  • Alexander Pålstam, Sebastian Kruth och Rex Wagenius hoppas att kaféet ska överleva projekttiden för UF-företaget.Foto: Henrik Flygare
  • Om allt går som planerat öppnar Café Ringo i slutet av januari eller i början av februari. Från vänster: Malin Rasteby, Mattias Christensen och Alexander Strid. Foto: Henrik Flygare
  • Alexander Strid tycker att alla inblandade har varit oväntat positiva.

Snart behöver inte ungdomarna i Östersund frysa på gågatan under helgerna längre. Nu öppnar nämligen nattöppna Café Ringo.

– Det ska vara lite som en community där vi tillsammans kan bygga upp en gemenskap, säger Alexander Pålstam.

Annons

Ett nattöppet kafé för unga har varit uppe på tapeten åtskilliga gånger förut. Men nu ser det alltså äntligen ut som om idén kan bli verklighet. Bakom initiativet står ett UF-företag med sex gymnasieelever från Wargentinsskolan respektive John Bauer. Ingen av dem räknar med att ta ut någon lön, åtminstone inte under den första tiden.

Efter en undersökning i ämnet framkom det att unga i Östersund länge har saknat ett ställe där de kan låna instrument, spela spel, lyssna på musik och fika, utan att behöva ruinera sig. Många vill också ha tillgång till en öppen scen.

– Vi vet inte hur vi ska fixa allt, vi får se vad vi har hemma till att börja med och i värsta fall ligga ute med pengar. Självklart hoppas vi på ekonomiskt stöd, säger Alexander Strid, som särskilt vill tacka Tingshusets Maud Stålhandske för hennes stöd på vägen.

Om allt går som planerat öppnar Café Ringo i slutet av januari eller i början av februari. I spåren av alla nerlagda fritidsgårdar och andra nedskärningar kommer nyheten säkert som en varm, utsträckt hand för många unga som befinner sig i ett åldersmässigt glapp.

– Målsättningen är att Café Ringo ska ta vid när tingshuset stänger på fredags- och lördagskvällarna, och sedan ha öppet fram till två på nätterna, säger Alexander Strid.

Gamla tingshuset är, som LT, tidigare har skrivit om, inne i en genomgripande förändringsfas där man vill bredda sig. Tanken är också att kaféet ska kunna anordna temakvällar under exempelvis Melodifestivalen, valvakan och Storsjöyran.

– Vi vill öka mångfalden på Tingshuset och föra samman ungdomar från olika skolor. Kommunen har en chans att komma undan billigt nu, säger Alexander, som precis som de andra har de gått igenom de rotlösa åren före 18-årsålder med McDonalds som stökigt tillhåll. Nu har de äntligen åldern inne för krogen, men den är, enligt Alexander överskattad. Då känns det viktigare att skapa en mötesplats, som förhoppningsvis finns kvar även i framtiden. Alexander Strid säger att det återstår att se vad som händer i maj när projekttiden för UF-företaget går ut.

– Förhoppningsvis kan vi då omvandla det till ett vanligt företag. En annan möjlighet är att Tingshuset tar över, säger han.

Annons