Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar kräver trygghet och fler poliser på kvällarna

/
  • ”En kamera i Badhusparken kan förebygga brott”, trodde Mathias Christensson.Foto: Henrik Flygare
  • Ungdomstingets ordförande Moa Wikén hade fullt upp med att ställa propositionsordning på alla tilläggsförslag.

88 motioner skulle avhandlas i går när Ungdomstinget inledde sitt sammanträde i anslutning till landstingsfullmäktige. Bland annat ställdes krav på en tryggare Badhuspark och höjda studiemedel.

Annons

Massor av gymnasieungdomar samlades på Folkets hus i Östersund för att rent praktiskt driva sina frågor och öva på demokrati i praktiken.

I dag får de debattera med politikerna i landstingsfullmäktige.

Ordföranden Moa Wikén hade ingen lätt uppgift att tota ihop propositionsordningar med alla tilläggsförslag, ta hand om voteringar och sedan slå klubban i bordet vid rätt beslut. Men det fungerade bra.

Maria Henriksson och Frida Häggkvist från Palmcrantzskolan i Östersund, hade motionerat om en tryggare Badhuspark i Östersund.

”Badhusparken är en plats man undviker att gå genom, speciellt på kvällen när det börjat skymma. Detta för att folk är rädda för att utsättas för någon typ av våld”, skriver de.

I motionen påpekas att enda vägen över till Frösön, efter att sista bussen har gått på kvällen, är att gå genom Badhusparken.

De ställer krav på mer belysning och kameror så folk kan känna sig trygga.

Frågan diskuterades med massor av ungdomar på talarlistan, till sist bestämde de att mer belysning bör sättas upp och att det borde vara någon person som cirkulerade där på kvällarna i stället för en kamera.

En höjning av studiebidraget till 2 000 kronor diskuterades också, men nästan alla tyckte att den dryga tusenlapp de får i dag är tillräckligt. Däremot ville många ha höjda inackorderingstillägg.

Beslutet blev att studiebidraget borde höjas till 1 500 kronor.

Annons