Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar från länet handlade droger på nätet

De två ungdomarna trodde de kunde handla droger anonymt och riskfritt via internet. Problemet var att de betalade knarket med visakort och tullinspektörerna på Arlanda kunde dessutom utan större problem identifiera köparna eftersom adressen fanns på knarkpaketet.

Annons

Det var i november förra året som då två ungdomarna från Östersund och Krokom, båda strax över 20 år, satt hemma i en lägenhet i Östersund och klickade runt på internet.

Båda fastnade på en hemsida från Nederländerna och beställde flera laddningar torkade svampar – sammanlagt sex påsar på lite drygt 30 gram.

I polisförhör säger en av de unga männen att ”de hade hört att svamparna var bra” och att de ville hinna beställa innan det blev förbjudet att beställa från Nederländerna.

De hade genomfört köpet med visakort hemma i tryggheten i en av ungdomarnas bostad. Knarket kostade lite drygt 1000 kronor och de var tvungna att betala i förväg för att överhuvudtaget få hem de torkade och narkotikaklassade svamparna.

Tiden gick men knarkpaketet kom aldrig fram till 20-åringarnas adress.

”Jag trodde att vi hade blivit lurade”, säger en av 20-åringarna i polisförhör.

Det de inte visste var att en tullinspektör på Arlanda hade lagt vantarna på paketet som flugits in via transportflyg och nu fanns på Arlandas fraktterminal.

– Internationell post kommer in till ett fåtal ställen i Sverige. Oftast till Arlanda och där finns speciella grupper som jobbar.

– De vet vad de ska titta efter. Plus att Tullverket jobbar underrättelsebaserat, berättar Lars Granström, internationell narkotikaspecialist hos Tullverket.

Östersundsungdomarnas knarkpaket skickades till Tullverkets laboratorium för analys.

Tre prover togs varav två konstaterades innehålla ett verksamt ämne som finns i många så kallade psykedeliska svampar, magic mushrooms, som är narkotikaklassat.

Först den 23 januari fick 20-åringarna veta var deras internetbeställning hade tagit vägen. Det var Östersundspolisen som gav beskedet – och beskedet var att båda var misstänkta för narkotikasmuggling.

Den 13 maj förhördes de två och båda erkände köpet utan omsvep.

”NN förstod att det var narkotika, men tänkte ändå att han skulle prova innan det blev slut på internetförsäljningen.

Han har inte tidigare beställt några svampar och inte heller efter detta”, skriver förhörsledaren i förhörsprotokollet.

I måndags lämnades en stämningsansökan in till Östersunds tingsrätt.

Båda står åtalade för narkotikasmuggling.

Mer läsning

Annons