Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar erbjöds gratis drinkar på krogen

Möjligheten för gymnasieelever att gå på krogen och dricka gratis alkohol efter en baskettävling förra veckan ska utredas av kommunens tillståndsenhet.

Annons

– Vi ser väldigt allvarlig på det här, säger Maria Stenlund, alkoholinspektör på kommunens tillståndsenhet.

Sedan O’Learys i onsdags arrangerat en baskettävling på Wargentinsskolan fick kommunen viss information om att priset kopplades till gratis inträde och alkohol på nattklubben O’Learys, Amarillo.

Intresserade skulle komma före klockan 23.00 i fredags. Uppgifter om att elever i flera klasser sökte sig dit cirkulerar på flera håll.

– Vi ska reda ut det här närmare. Nu finns det en del andra- och tredjehandsuppgifter om vad som hänt, konstaterar Maria Stenlund, alkoholinspektör på kommunens tillståndsenhet.

Att basketarrangemanget bedrivits inom kommunens lokaler men själva bjudningen ägt rum på ett helt annat ställe vilken betydelse får det?

– Att gå ut till en gymnasieskola från en restaurang görs för att locka fler kunder. Man kan ha sina funderingar över hur lämpligt det är när en del kanske inte fyllt 18 år.

– Men det vi har att titta på utifrån lagen är att det låter som om det skänkts bort alkohol. Det är förbjudet i alkohollagstiftningen, säger Maria Stenlund.

– Jag hoppas det inte är problem med att de som serveras ska vara över 18 år. Att däremot bjuda på fri alkohol i form av pris är inte okej på något sätt.

I samband med så kallad Happy Hour kan alkohol säljas till lägre priser men det ska även omfatta matutbudet.

– Den som har serveringstillståndet har ett ansvar och ska ha kunskaper genom den utbildning som ges i alkohollagstiftningen, konstaterar Maria Stenlund.

Kommunen hade viss förhandsinformation om upplägget i veckan.

– Att det var en bjudning på gång är information som jag fått. Men man måste reda ut vad som egentligen har hänt och ta kontakt med företaget.

Det var inte aktuellt med tillsyn på plats i det här fallet?

– Det kan man också göra och i vissa fall gör vi tillsyn utifrån de behov vi ser. I det här fallet valde vi att inte gå ut, säger Maria Stenlund. Det är inte så att vi tar lätt på saken eftersom inte någon gått ut på plats, vi ser väldigt allvarligt på det här och kommer också att utreda det.

Annons