Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga synskadade på turné för ökad tillgänglighet

/
  • ”Även pensionärer som ser lite knackigt och turister som inte hittar i staden kan ha nytta av hållplats- och linjeutrop”, säger Tillgänglighetsmannen, maskoten för riksorganisationen Unga synskadade. Foto: Håkan Luthman

Riksorganisationen Unga synskadade är på turné runt om i Sverige för att påverka tillgängligheten i lokaltrafiken. Till sin hjälp har de sin maskot och superhjälte – Tillgänglighetsmannen.

Annons

Tillgänglighetsmannen är en synskadad superhjälte i trikå som tillsammans med sina organisationskollegor drar gator fram med megafon och flygblad. I går intog han busstorget i Östersund för att kämpa för garanterade hållplats- och linjeutrop. Han säger att omgivningen verkar positiva till kampanjen.

– Många busschaufförer tycker inte att de har makten att förändra och en del tycker att det stör de övriga passagerarna med hållplatsutrop, men vi och många andra tycker att det är en självklar prioritering med tillgänglighet, säger han.

Catarina Ahlquist, organisationens talesperson i tillgänglighetsfrågor, berättar att Östersund är den åttonde staden de besöker. I går höll hon ett tal på Stjärntorget.

– Det måste en gång för alla bli en självklarhet att även vi som har en synnedsättning ska kunna ta bussen, veta vart den kör och när det är dags att kliva av, säger hon.

– Ja, vi vill kunna åka lokaltrafik som alla andra, utan att behöva ha med oss någon eller fråga busschauffören vart vi är hela tiden, säger Ronja Helt från Stockholm.

Riksorganisationen Unga synskadade vill senast 2010 ha garanterade hållplats- och linjeutrop på all kollektivtrafik, oavsett trafikbolag eller var i landet man befinner sig. Trots att det finns en handlingsplan för ett tillgängligt Sverige och en lag om tillgänglig kollektivtrafik, tycker de synskadade inte att det fungerar som det ska.

– I bland har de hållplatsutrop i bussarna men högtalaren hörs dåligt eller ropar ut fel destinationer, säger Ronja Helt.

– Då vill vi bara att chaufförerna blir mer uppmärksamma och gör fler kontroller, fortsätter Tillgänglighetsmannen.

Willy Simonsson, busschaufför på lokaltrafiken i Östersund, tycker att det är ett bra arbete som Unga synskadade gör när de manifesterar.

Han berättar att det funnits linjeutrop, med högtalare utanför bussarna, men att de togs bort för att de inte funkade rent tekniskt.

– Nu har vi bara högtalare inuti bussarna och det fungerar som de ska mig veterligen, säger han.

Mer läsning

Annons