Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung vänster för kampanj mot ungdomskris i samhället

/
  • Caroline Hansson, Maria Hällkvist och Jessica Prenker går tredje året på medieprogrammet och alla är osäkra på den arbetsmarknad som råder när de gått ut skolan.Foto: Håkan Luthman

Ung vänster för just nu en kampanj mot vad de kallar en ungdomskris i samhället. Som ett led i kampanjen besökte förbundet i går Wargentinsskolan i Östersund för att prata med och informera ungdomar.

Annons

– Vi tycker att det är viktigt att komma ut och prata med de som berörs av den här situationen och informera dem så att de vet vad som väntar på arbetsmarknaden. Samtidigt vill vi veta hur de upplever situationen och vad de tänker om framtiden.

David Öborn sitter med i Ung vänsters förbundsstyrelse och menar att ungdomarna måste förstå att läget inte kommer att ändra sig automatiskt utan att mycket är upp till dem själva. Han säger också att många gymnasieungdomar som han talat med funderar över hur det ska bli i framtiden.

– Man märker en oro såklart. Funderingar hur det kommer att fungera framöver med försörjning, boende och familj till exempel.

Caroline Hansson går tredje året på medieprogrammet och känner en viss osäkerhet inför framtiden.

– Jag vill jättegärna bli journalist men det känns nästan helt omöjligt med tanke på hur det ser ut på arbetsmarknaden i dag. Det kanske vore smartast att plugga vidare för mig.

Opositionsrådet i Östersunds kommun, Carina Zetterström, är på det klara med att många ungdomar har det tufft på arbetsmarknaden. Samtidigt tror hon att det finns saker som de lokala politikerna kan ta tag i för att förändra läget.

– Vi har en relativt låg andel elever som går från gymnasiet till högskolan. Där har vi pratat mycket om att jobba tidigt med attityden till en högre utbildning, säger hon och nämner också entreprenörskap i skolan som en väg för att höja ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons