Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung flicka bytte sex mot sprit

Hovrätten sänker straffet i ett fall där en 24-åring i Östersund sexutnyttjade en 14-årig flicka i utbyte mot sprit och cigaretter. Första kontakterna togs på mötesplatsen Kamrat, som är öppen för alla åldrar på internet.

Annons

Hovrätten ändrar straffet från ett års fängelse till åtta månader, ett bakslag för åklagaren som yrkade på en skärpning till två års fängelse för våldtäkt mot barn.

Men hovrätten håller fast vid att fallet handlar om sexuellt utnyttjande av barn sedan mannen förmått flickan att ha oralsex med honom.

Vid ett par tillfällen betalade han 14-åringen dels med pengar och hon utförde även oralsex för att få sprit och öl, samt cigaretter.

Tingsrätten kom fram till att något direkt tvång inte förekom från 24-åringens sida i hans lägenhet, men sex var en förutsättning för att flickan skulle få köpa sprit och cigaretter. Hennes ålder reflekterade han inte över.

Tingsrätten var inte enig. Två ledamöter ansåg att det var frågan om våldtäkt mot barn, eftersom oralsex var en förutsättning för de köp som gjordes.

Enligt vad som framkom i hovrätten vad det en kompis till 14-åringen som hade kontakt med mannen via internet på sajten Kamrat. Kompisen frågade om mannen kunde köpa ut alkohol åt dem.

Mannen svarade att han i så fall ville ha sex i utbyte. Då 14-åringens kompis inte ville ställa upp på detta, erbjöd hon sig att göra det i stället. 14-åringen kontaktade därför mannen och de bestämde via SMS hur det hela skulle gå till.

Det här förfarandet når inte upp till våldtäkt av barn, enligt hovrätten.

En knäckfråga i sammanhanget är om 24-åringen visste att flickan endast var 14 år gammal.

Hovrätten synade bland annat en inspelning från häktningsförhandlingen där 24-åringen säger att han visste att flickan endast var 14 år och att det fick honom att tänka till.

Det visar enligt hovrätten att han hade insikt om flickans ålder vid gärningstillfällena.

Brottet bedöms ändå som sexutnyttjande eftersom det enligt domen

Mannens handlande framstår för domstolen som i hög grad klandervärt. Men det går inte att bortse från att 14-åringen hade ett halvår kvar till 15 år och hon var väl medveten om innebörden i de frivilliga sexualhandlingarna, konstaterar hovrätten.

Skadeståndet på 40 000 kronor ändras inte.

Annons