Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underleverantörer följer med i fallet

Läggs Husqvarna i Tandsbyn ner kommer flera av under-leverantörerna att drabbas.

– Säkerligen handlar det om ytterligare ett hundratal anställda, säger näringslivschefen i Östersunds kommun, Magnus Lindgren.

Annons

– Vi har följt nyhetsbevakningen och sett hur koncernchefen har uttalat sig under de senaste veckorna och utifrån det blev vi inte alldeles överraskade.

Han berättar att kommunen gjorde ett företagsbesök så sent som förra onsdagen och då var tongångarna snarare väldigt positiva.

– De skulle exempelvis få ytterligare order från fabriken i Ödeshög som skulle läggas ner och en viss nytillverkning. Då kändes det faktiskt lite hoppfullt. Vi har ändå anat en risk, utifrån de uttalanden som gjorts, att de har lite att göra att de är drabbade av konjunkturnedgången.

Magnus Lindgren menar att södra kommundelen, sträckan Brunflo-Åsarna har drabbats väldigt hårt om man även tar med det som händer på ACB-laminat.

– Sedan april 2008 har det lagts 1 550 offentliga varsel. De dåliga nyheterna började med Flextronics nedläggning. De offentligt lagda varslen har också blivit till uppsägningar.

– Räknar jag med det faktiska antalet förlorade arbetstillfällen, alltså mindre varsel i mindre företag, visstidsanställningar och vikariat handlar det säkert om minst 3 000 förlorade jobb brutto.

Visserligen skapas det en del nya jobb också, men Magnus Lindgren säger att det inte är särskilt upplyftande att vara näringslivschef just nu.

– I det här jobbet lever man med företagen, man gläds åt framgångarna och blir alldeles kall vid sådana här besked.

– Det handlar inte bara om drygt 100 anställda på Husqvarna utan minst lika många underleverantörer. Tandsbyn har varit en motor för underleverantörsindustrin under lång tid.

Mer läsning

Annons