Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uitto vill att homeopaterna blir legitimerade

Landstingsrådet Robert Uitto (S) som själv är homeopat vill se en legitimation och därmed en utbildning som är fastställd av staten.

Annons

– Vi måste kämpa för det som kiropraktorerna gjorde en gång, säger han.

Han pekar på att kiropraktorerna kallades för både kotknackare och kvacksalvare innan de fick möjlighet till rätt utbildning och en legitimation som de har i dag.

Men det var inte lätt, skolmedicinen sa ”släpp inte in kvacksalvarna” och det tror Robert Uitto de kommer att säga om homeopaterna också.

Han menar att det är unikt hur Sverige handskas med alternativ medicin, inte minst homeopatin.

– I de flesta större EU-länder finns det inom homeopatin sjukhus, de har universitetsutbildningar, i Frankrike finns det även professorstitel. Londons mer kända homeopatiska sjukhus ingår sedan många år i sjukförsäkringssystemet och kungahuset i London är dess beskyddare.

– Där är det alltså inte kvacksalveri medan vi i Sverige faktiskt har förskjutit möjligheten att forska inom området som det görs i England, exempelvis.

• Gå det att forska i alternativa läkemedel?

– Jag kan bara uttala mig när det gäller homeopati och där är det fullt möjligt, jag tycker också att vi ska medverka till detta. Vi ska genom forskning få fram vilken typer av behandlingar homeopatin är bäst på. Att det fungerar tycker jag numera är utom allt tvivel eftersom vi ser att det används så mycket på andra ställen.

Han irriterar sig över att vem som helst i Sverige kan uttala sig om att homeopati inte fungerar.

– Det räcker med att du är rymdfarare och astronaut. Christer Fugelsang ställde sig exempelvis på torget i Visby och sa att homeopati inte fungerar och hällde i sig en massa homeopatmedicin och trodde han skulle dö av förgiftning. Det var som pinsamt.

– Om man är läkare, astronaut eller forskare inom vissa områden som helst kan de uttala sig om homeopati fast de är fullkomligt outbildade.

Han påpekar också att det finns läkare, även i Jämtlands läns landsting, som är välutbildade både inom skolmedicinen och inom homeopati men som tvingas välja bort det sistnämnda när de blir läkare i Sverige.

– I andra länder, där de kommer från, premieras de eftersom det är en funktion som inte sliter ut antibiotikan, säger han. Det är väldigt vettigt i dag när vi har problem med resistens mot antibiotika.

• Men finns det många som kan klassas som kvacksalvare i landet i dag?

– Ja, det gör det.

Annons