Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uitto hoppas på ett ja till två regioner i Norrland

/
  • De flesta ha faktiskt tackat nej till Robert Uittos frieri, eftersom han inte har någon ring att erbjuda.Vikande skatteunderlag och en tom kassakista räcker inte till någon exklusiv ring med stor diamant.  Illustration: Kjell Nilsson-Mäki
Nu hoppas Robert Uitto på att Kammarkollegiet säger ja till två regioner i Norrland.
  • De flesta ha faktiskt tackat nej till Robert Uittos frieri, kanske har han inte har tillräckligt mycket att erbjuda. Vikande skatteunderlag och en tom kassakista räcker inte till någon exklusiv ring med stor diamant.

Det blev inget lyckat frieri för landstingsrådet Robert Uitto i regionfrågan. I dag måste han lämna besked till Kammarkollegiet

Annons

Landstingsrådet Robert Uitto har friat till alla kommuner i närheten men han har inte lyckats få ett ja av några fler än Ånge och Sundsvall.

Dessutom håller Strömsunds kommun fortfarande dörrarna öppna mot region norr.

I dag måste alltså landstingets ansökan om regionbildning skickas till Kammarkollegiet.

I går hade styrelsen för Region Mitt Sverige möte i Östersund.

De slog fast att det viktigaste just nu är att Kammarkollegiet fattar ett beslut om att Norrland får bilda två regioner, för gör de det kan regeringen redan i höst våga ta beslutet.

– Kammarkollegiet måste själva tro att det är möjligt att det blir en proposition, eftersom de har så bråttom, säger Robert Uitto.

– Säger de att det är ok för oss att bilda en region med Sundsvall och Ånge då jobbar vi vidare, men om de säger att vi måste få med oss Timrå också då blir det problem.

– Timrå är tydliga med att de vill tillhöra den delen av regionen där de stora delarna av Västernorrland finns.

Friarbreven har duggat tätt under en tid sedan Kammarkollegiet satt press på regionen att försöka klart tala om vilka kommuner som ska ingå.

I går kom beskedet från Nordanstig. Ett nja, tolkar Robert Uitto det som.

Kommunalrådet Stig Eng, i Nordanstig, slår fast att ”min uppfattning är att den politiska majoriteten i Nordanstig förordar en region med Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Medelpad”.

Vilka har du friat till och fått nej av?

– Vi har ännu inte fått svar av alla. Vi har frågat hela länet, hela Västernorrland liksom samtliga kommuner som länet gränsar till söderut. Robert Uitto har också friat till hela Gävleborg, de kommuner som svarat säger att de inte kan ta ställning eftersom de fortsätter en diskussion på hemmaplan inom ramen för sitt regionförbund.

Sedan har han Strömsund som fortfarande vill hålla dörren öppen mot norregionen.

Men Härjedalen har tydligt sagt ja nu, de anser inte att det är tänkbart med ett stornorrland.

Om landstinget i Västernorrland kommer att satsa några pengar i Mittregionen är inte heller klart. Men i dag, tisdag, ska landstingsstyrelsen där ha ett extra sammanträde där de ska behandla frågan.

I dag klubbas i varje fall svaret till Kammarkollegiet på ett extra landstingsstyrelsemöte i länet och senare i fullmäktige.

Redan nu står det klart att svaret inte överraskande blir en regionansökan med Jämtland, Sundsvall och Ånge.

Mer läsning

Annons