Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvätteriet som håller ångan uppe ...

/
  • Jonne Nilsson plockar ut lakan ur torktumlaren. Tvätteriet har sex stora tumlare som slukar 80 kilo vardera. Foto: Ulrika Andersson
  • Storsjö Tvätt har två lastbilar som åker runt till kunderna och hämtar vagnar med smutstvätt. Kunderna finns spridda från Sundsvall ute vid kusten till Åre och Ramundberget i fjällen.
  • Senaste investeringen som gjordes vid tvätteriet var den automatiska frottévikaren som kan ta hand om 2 000 handdukar per dag. Pero Mudrinic är som sköter maskinen för dagen är också ny, han anställdes så sent som vid årsskiftet för att möta den växande produktionen.
  • När andra branscher talar om kris och neddragningar gör Storsjö Tvätt i Brunflo nyinvesteringar och anställer mer folk. De senaste två åren har omsättningen gått rakt uppåt och ytterligare kunder kommer med förfrågningar.
  • Tidigare tvättade företaget en del privattvätt, då främst dukar. Men nu är det i princip uteslutande arbetskläder, entrémattor och tvätt från hotell och restauranger som tvättas. ”Förra veckan slog vi all time high med 9,5 ton tvätt på en vecka”, säger vd:n Sten Jennervall.
  • Ytterligare ett lakan är på väg genom den stora mangeln.

Det talas om kris i många branscher, men på Storsjö Tvätt i Brunflo går maskinerna för fullt. Och framtiden ser bara positiv ut.

Annons

Vd:n Sten Jennervall har precis varit på ett kundbesök innan LT kommer på besök. För cirka två år sedan valde företaget att svänga in verksamheten på hotell- näringen och i dagsläget tvättar de lakan och handukar åt hotell från Sundsvall i öster till Åre i väster samt Ramundberget och Funäsdalen i sydväst.

– Jag får förfrågningar hela tiden från olika hotell nu, säger Sten som till och med fått säga nej till både stora och små kunder.

Omsättningen under 2008 uppgick till 5,2 miljoner och budgeten för 2009 siktar på en omsättning på 7 miljoner.

För just nu snurrar det för fullt i den gamla butikslokalen där Ica Kastalen tidigare huserade. De har infört tvåskift för att kunna ha igång maskinerna från tidig morgon till sen eftermiddag.

Det är hotellnäringen som står för företagets oerhörda expansion de senaste två åren. En nisch som de gav sig in i när de anslöt sig till den nationella organisationen Rikstvätt. På köpet fick de kontakt och kontrakt med flera stora hotellkedjor.

Men Sten Jennervall har varit i tvätteribranschen betydligt längre än så, han har 35 år i yrket och drev tidigare det gamla familjeföretaget inom kemtvätt, Press-Ateljén i Östersund.

Då var det främst privattvätt som gällde. För två år sedan valde han att sälja den verksamheten, spara och satsa fullt ut på företagstvätt under det nya namnet Storsjö Tvätt. I samma veva flyttade de till lokalerna i Brunflo.

Först var det främst arbetskläder och entrémattor som tvättades, men nu dominerar lakan och handukar.

– Nu står hotell- och restaurangtvätten för 70–75 procent av tvätten, säger Sten.

Och att tvätta privatpersoners dukar hinner de i princip inte längre med.

I lokalen snurrar de stora tvättmaskinerna och torktumlarna för fullt med vita sänglinnen. Vid den stora mangeln står May Johansson och matar in lakan. När mangeln går för högtryck pressas, torkas och viks uppåt 1 500 lakan på en dag.

– Den senaste investeringen vi gjorde var att köpa en automatisk frottévikare, säger Sten.

Maskinen kostade en halv miljon kronor och har varit i drift i knappt två månader. Den både viker och sorterar uppåt 2 000 handdukar i olika storlekar per dag. Förut gjorde de jobbet för hand.

Expansionen för Storsjö Tvätt har inneburit att personalstyrkan bara växer. Pero Mudrinic som vid LT:s besök står och sköter frottévikaren anställdes så sent som vid årsskiftet och då blev de nio anställda.

I dagarna anländer en praktikant till verksamheten och när hotellen har som mest att göra under vintersäsongen och berget av lakan växer kan det bli aktuellt ta in någon fler.

– Då kan det hända att vi inför ett kvällsskift också, säger Sten Jennervall.

Någon tendens till avmattning hos hotellen ser han inte heller, även sommarsäsongen innebär mycket gäster – och lakan. Och när LT lämnar tvätteriet i Brunflo beger sig Sten Jennervall till kontoret för att skriva ytterligare en offert.

Annons