Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två stora byggprojekt väntar på startsignalen

Två stora bostadsprojekt väntas börja byggas inom kort i Östersund. Dels 29 nya lägenheter centralt vid Artillerigatan och dels ett stort bostadsområde på Stadsdel norr.

Annons

I vintras rev HSB en hyresfastighet mellan Artillerigatan och Thoméegränd i Östersund. Rivningen skulle ge plats åt två nya hyreshus med totalt 29 lägenheter. Sedan dess har rivningstomten stått tom men Åke Jansson, som är byggchef på HSB i Östersund, tror att bygget snart ska vara igång.

– Vi har sagt från styrelsens sida att vi ska ha 70 procent av de 29 lägenheterna sålda innan vi kan trycka på startknappen och börja bygga.

Försäljningen har nyligen påbörjats och 20 av lägenheterna är förbokade. Nu återstår att se hur många av spekulanterna som verkligen skriver på kontraktet för att få köpa de relativt dyra lägenheterna.

Den största lägenheten till exempel har en yta på knappt 140 kvadratmeter, en månadsavgift nära 6 800 kronor och kostar drygt 3,5 miljoner kronor att köpa.

– Det finns just nu tre tecknade förhandsavtal och fem är bokade de närmaste dagarna. Sedan har vi ju många som har bokat preliminärt så vi får se om alla av dem kommer att teckna förhandsavtal, säger Åke Jansson.

Ett förhandsavtal innebär att lägenhetsköparen skriver under ett avtal där han eller hon förbinder sig att senare köpa lägenheten och betalar i samma stund 50 000 kronor som ett förskott på köpet.

Även på Stadsdel norr väntas byggandet av bostäder komma igång inom kort. Det handlar om det nya området Tallbacken som ligger ovanför rondellen vid Hofvallen och sträcker sig västerut mot Lugnviks industriområde. I det här fallet handlar det om villor.

– Vi har tio sålda tomter och sex bokade som håller på att säljas just nu, berättar Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren AB som exploaterar stadsdelen.

Han säger att 17 tomter måste vara sålda innan byggnationerna av hus kan sätta igång men tvekar inte på att det kommer att ske i år.

– Vi räknar med att ha de 17 sålda i närtid, säger han.

I första etappen av Tallbacken ingår ett område där det ryms 42 villor. Totalt planeras cirka 100 nya tomter i det nya bostadsområdet.

Mer läsning

Annons