Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv skadligt för små barn – men länets småttingar väljer lek

/
  • ”Rasmus är ganska ointresserad av tv, men jag tror en del sätter barnen vid tv:n när de vill få lite egen tid, säger Emelie Adervall.
  • ”Det märks absolut att tv-program påverkar barn”, säger Ann-Sofie Lundholm. Men Tim, 7 år, leker hellre med kompisar än ser på tv och 11 veckor gamla Tindra i barnvagnen är än så länge för liten för tv:n.Foto: Ulrika Andersson

Det verkar som om länets barn hellre leker än sitter framför tv:n. Ett bra val om man får tro amerikansk forskning.

Annons

Tv-tittande för barn under två år kan vara skadligt för deras utveckling, konstaterar amerikanska forskaren Dimitri Christakis vid Seattle och Washingtons universitet i vetenskapstidskriften Acta Paediatrica.

Den slutsatsen har han dragit efter att han gått igenom 78 studier om barns tv-tittande som gjorts under de senaste 25 åren, rapporterar TT.

I dessa studier framkommer bland annat att små barn som får spendera en hel del tid framför tv-program kan drabbas av:

försenad språkutveckling

försämrad inlärningsförmåga

överstimulans av deras hjärnor

Det är de blinkande ljusen, snabba scenväxlingarna och snabba ljudklippen i flera barnprogram som är några av bovarna i dramat, menar forskaren.

Studier som har gjorts bland barnfamiljer i USA visar att flera lät barnen titta på tv för att de trodde att det var ”bra för deras hjärnor”, andra lät barnen göra det så att de fick lite tid över för sig själva.

När LT talar med lite folk i Östersund om barn och tv-tittande visar det sig att tv:n inte är det mest intressanta för barnen.

– Rasmus är nästan helt ointresserad av tv:n, säger mamma Emelie Adervall om sin snart tvåårige son.

I och för sig brukar de inte ha på tv:n så ofta hemma i Fåker, men de har heller inte infört några restriktioner.

– Han visar inget intresse för den utan leker hellre med traktorer, säger hon.

Samma ointresse verkar råda hemma hos familjen Lundholm i Ås. Det var inte förrän sjuårige sonen Tim var fyra–fem år som han började tycka att tv:n var intressant.

– Jag får titta nästan hur mycket jag vill, men jag leker hellre med kompisar, säger han.

– Vi är mycket ute och gör saker i stället, säger mamma Ann–Sofie, som inte drar sig för att sätta gränser när hon tycker att tv:n påverkar för mycket.

– Visst påverkar den, absolut. Det märker man. När Tim hade sett Sagan om ringen hos en kompis drömde han mardrömmar i flera veckor efteråt. Och nu när han hade sett Kung-Fu Panda skulle han visa sparkar och rörelser de gör i filmen hela tiden.

Striktare regler för barns tv-tittande har även införts i Frankrike för barn under tre år.

Och den amerikanska barnläkarakademien har infört en varning för tv-tittande för barn under två år.

Mer läsning

Annons