Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals nya jobb när jämtarna går i pension

De kommande pensions-avgångarna i länet kan ge tusentals nya jobb. Inom de närmaste 10 åren kommer nämligen var femte förvärvsarbetande i länet att lämna sin arbetsplats.

Annons

– Att arbetsmarknaden i länet försämras är tydlig, men inte lika snabbt som i befolknings- och industritäta regioner, säger Christina Storm Wiklander, arbetsförmedlingschef i Östersund i ett pressmeddelande.

– Många får jobb och med tanke på kommande pensionsavgångar så kommer det att fortsätta så.

I går presenterade Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsläget för december, vid årsskiftet december/januari var 2 832 personer arbetslösa, en ökning med 345 personer sedan förra årsskiftet.

328 nyanmälda lediga platser anmäldes i december månad vilket är 162 färre jämfört med motsvarande tid för ett år sedan.

223 varslades om uppsägning, det är dubbelt så många jämfört med samma period för ett år sedan.

– Ett intressant perspektiv är att männens arbetslöshet är dubbelt så hög som kvinnornas, fortsätter Christina Storm Wiklander. Det kan ha sin förklaring i att män har haft visstidsanställning i varselutsatta branscher och inte får fortsätta.

– Men å andra sidan domineras deltidsanställningarna inom offentlig sektor av kvinnor och där har arbetslösheten minskat trots försämrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen.

Christina Storm Wiklander säger också att det höga antalet varsel som präglat senare delen av 2008 kommer att fortsätta.

Under 2008 steg varslen med 75 procent jämfört med 2007.

– Arbetsförmedlingens uppgift är att lindra konsekvenserna av de varsel som träder i kraft i form av uppsägningar under året med aktiva matchningsinsatser till nytt jobb och andra arbetsmarknadspolitiska insatser för kompetenshöjningar innan ”vändpunkten”.

Krokom, Berg och Åre noterar den lägsta arbetslösheten med 2,8 procent. Strömsund och Bräcke noterar den högsta arbetslösheten med 6,7 respektive 5,0 procent.

Antalet långtidsarbetslösa minskar förutom bland utrikesfödda där långtidsarbetslösheten har mer än fördubblats från 48 personer i december 2007 till 118 personer 2008.

Lägst ungdomsarbetslöshet har de i Krokom och Åre med 3,7 respektive 4,0 procent.

Strömsund och Bräcke hade den högsta ungdomsarbetslösheten med 11,0 respektive 10,0 procent.

Annons