Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullen i Östersund får en viktig roll i storsatsning

/

För ett halvår sedan hotades tullen i Östersund av nedläggning. Nu blir den i stället en del av Tullverkets storsatsning på att slå mot smuggling i norra Sverige.
- Det ska bli svårare att vara kriminell inom smugglingsverksamhet i Norrland helt enkelt, säger Sven-Peter Ohlsson, biträdande brottsbekämpningschef på Tullverket.

Annons
I en rapport från Tullverket så föreslås att tullverksamheten i Norrland inte bara ska behållas, utan även utvecklas.
I framtiden kommer den norrländska tullpersonalen få arbeta med mycket mer än att bara vinka in bilar vid de svenska gränsstationerna.
Tullverkets rapport målar upp en bild av tullpersonal som ska kunna bedriva både spaningsarbete och utreda avancerade smugglarhärvor.
Tullpersonal ska även utbildas i både självförsvar och pistolskytte. Man pratar även i rapporten om att personalen ska ha kompetens "för att genomföra tvångsåtgärder". Det vill säga att gripa och sätta handbojor på brottsmisstänkta personer.
- Vår personal kommer att få den här utbildningen i Norrtälje, bekräftar Sven-Peter Ohlsson som är en av rapportens medförfattare.
Hur vill ni att tullverksamheten i Norrland ska se ut?
- Vi vill att man ska ha en flexibilitet. Det ska finnas både gränsbevakning och spaningsverksamhet.
Men hur kan det komma sig att ni nu föreslår en satsning på tullverksamhet i Norrland när det för drygt ett halvår sedan var tal om att stänga ner allting norr om Arlanda?
- Det är viktigt att påpeka att politikerna tillförde pengar så att vi inte behövde lägga ner verksamheten i Norrland.
- Det handlade alltså från början om en besparing som vi var tvungna att göra. Sedan bestämde vi oss för att försöka utveckla vår verksamhet i Norrland, säger Sven-Peter Ohlsson.
Rapporten kommer med flera förslag:
I dag styrs de norrländska tulltjänstemännen från Göteborg, men nu ska en speciell "Norrlandschef" inrättas som högste ansvarig för Tullverket i Norrland.
I rapporten föreslås vidare att Östersundstullen ska få en betydande roll i arbetet med att stoppa smugglingen från och till Norge.
Det är framförallt narkotika som smugglas i dagsläget berättar Sven-Peter Ohlsson.
- Den går både från och till Norge , säger han.
Får rapporten gehör så sätter Tullverket igång med sin Norrlandssatsning redan till sommaren.
- Vi ska starta en genomförandegrupp i juni. Just nu så har vi lite MBL-förhandlingar kvar. Men sedan så sätter vi förhoppningsvis igång, avslöjar Sven-Peter Ohlsson.
Annons