Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trycket ökar för varje dag – nu måste ett avtal fram

/
  • Andreas Gyllenhammar, som arbetar på konsultföretaget Sweco, är på plats i Köpenhamn och berättar för LT att läget just nu är kaos, på flera fronter. Klimatmötet börjar närma sig sitt slut och trycket är hårt på att mötet ska leda fram till ett nytt avtal. ”Nu går förhandlingarna in i ’high level segmentet’ där alla statscheferna kommer”, säger Andreas.   Foto: Ulrica Andersson
  • Polis håller tillbaka demonstranter utanför Bella Center på onsdagen.
Foto: Peter Dejong/AP/Scanpix

Stämningen i Köpenhamn präglas av 100 procent miljö och klimat, berättar Andreas Gyllenhammar från Östersund.

– Trycket att få till ett avtal är tydligt från alla de som kommit hit för att visa sitt stöd. De på mötet känner också att de måste leverera.

Han sammanfattar läget som kaos, på flera fronter.

Annons

Nu börjar det närma sig slutet på klimatmötet i Köpenhamn. De senaste dagarna har det blivit mer oroligt. Trycket att komma fram till ett avtal ökar och statscheferna har börjat komma berättar Andreas Gyllenhammar som arbetar på konsultföretaget Sweco, och är på plats i Köpenhamn.

– Logistiskt är det en mardröm. Arrangören har inte kunnat ta hand om den anstormning av delegater och observatörer som kommit. Det är ändlösa köer och ofta kommer man inte in fastän man varit där sedan fem på morgonen och har alla papper klara.

Också vad gäller klimatförhandlingarna använder han ordet kaos.

– Vissa konflikter mellan nyckelländer ligger kvar så det är lite rörigt.

– Delvis beror det på att utvecklingsländerna ser det här som en möjlighet att ta upp andra frågor. Man lyfter in andra frågor än rena klimatfrågor. Det handlar om fördelningsfrågor kring världsfred och globala orättvisor. Det gör att man tappar tid och att det strular.

Samtidigt är trycket hårt på att mötet ska leda fram till ett nytt avtal och deadline är på fredag.

– Förhandlingarna i sig är en krånglig process eftersom det sker i två spår.

Utvecklingsländer vill ha en förlängning av Kyotoavtalet eftersom de inte har några krav på sig med utsläppsminskningar i det avtalet.

– Att få till ett nytt avtal är ändå vad många här tycker är det bästa för då får man med Kina till exempel som i dag räknas som ett u-land, de har inga utsläppskrav i Kayotoavtalet.

Oroligheterna börjar bli märkbara tycker han, det rapporterar också TT om. På onsdagen när LT pratar med Andreas Gyllenhammar berättar han att tunnelbanestationerna nära centrat där konferenser är har stängts.

– Och det är väldigt många poliser här på grund av eventuella demonstrationer som det kan bli nu i slutfasen.

– Nu går förhandlingarna in i ”high level segmentet” där alla statscheferna kommer.

Det innebär att från och med i morgon kommer det bara tillåtas att vara 90 observatörer med i centrat i stället för 7 000 som det var från början. Gyllenhammar får nöja sig med att följa förhandlingarna via webbsändningar.

– Men det gör inget. Det är nästan lättare att hänga med då.

– Det sista jag hörde var att 130 statschefer ska dyka upp. Det gör detta till det största toppmötet utanför New York som någonsin har skett. Det är det som gör att man begränsar antalet observatörer också, annars kommer inte alla chefer in med sin säkerhetspersonal.

Andreas Gyllenhammar tror att om klimatmötet kommer fram till ett avtal, så blir det två avtal, ett nytt och ett förlängt Koyotoavtal.

– Obama är på väg hit nu och har signalerat att något ska det bli. Han är en av dem som är knutpunkt i om det ska bli något.

– Men frågan är vilken kaliber det blir. Risken är att det blir två ganska luddiga avtal, säger Andreas Gyllenhammar.

Mer läsning

Annons