Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröstätandet under dåliga tider räddar åkerinäringen från kris

Åkerinäringen i Jämtland har tappat mellan 5-10 procent under lågkonjunkturen.
– Men det är inte fritt fall, säger Sveriges Åkeriföretagares vd i norrland, Ivan Larsson.

Annons

– Vi har många som är involverade i livsmedelstransporter, för i dåliga tider har vi en förkärlek för att tröstäta så den volymen har ökat lite.

Trots pessimistiska tongångar i näringslivet i allmänhet ser läget tämligen positivt ut inom sektorn godstransporter på väg.

Det säger bedömare inom åkerinäringen enligt Sveriges åkeriföretags undersökning ”Åkeribarometern”.

Något som Ivan Larsson inte kan hålla med om fullt ut. Även om han säger att länet inte har drabbats lika hårt som övriga Sverige.

– Men vi har inte sett botten ännu, säger han. De som fått det kärvare är de som kör sågade trävaror eftersom sågverket drar ner och så industrikrisen bidrar förstås.

Lägger man inte över mer transporter på järnväg då?

– Jo, men vi ser inte järnvägen som en konkurrent utan som ett komplement. Många av våra åkerier använder järnvägen jättemycket, vi är en av Green Cargos största kunder.

Men Ivan Larsson säger att det inte är någon ”ko på isen” för näringen, men vissa varsel förekommer även om en del varslar för säkerhetsskull.

Det är främst åkare som är involverade i skogsbruket som varslar, men de hoppas att de inte ska träda i kraft.

– Personalkostnaderna en stor andel av företagens kostnader och blir det en tvärbromsning vill de vara förberedda.

– De som kör för Svea skog är exempelvis oroliga, säger han vidare, eftersom de har aviserat att de ska minska avverkningsvolymen med 20 procent. Blir det samtidigt stagnation och neddragningar i de övriga skogsbolagen så blir det bekymmer.

Nu står hoppet till att det dyker upp någon paketsatsning, som det brukar göra under dåliga tider, med satsning på vägar och järnvägar.

– Hur det än är så behöver de rustas upp och då får många människor jobb.

– Det vi är oroliga över är att om de tar fram den stora penningpåsen så kanske det finns pengar men inga färdiga objekt. Det är även lång handläggningstid för konsekvensutredningar, markinlösen och miljöprövning.

– Vi har inte nått botten än, vi kommer att ha det ganska tufft fram till halvårsskiftet i varje fall.

– Stannar nedgången på 10-20 procent då kan jag påstå, även om det är kännbart för många, att vi har varit relativt gynnade ändå jämfört med andra branscher.

– Givetvis blir det konkurser även hos oss för dem som haft små marginaler sedan tidigare.

Annons