Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre riksdagspolitiker från länet lurades av fejkad motion

/
  • Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Stefan Wikén, Berit Andnor och Marie Nordén gick rakt i fällan gällande ett falskt motionsförslag som rörde vindkraft. Aftonbladet hade riggat motionen med felaktiga faktauppgifter.    Foto: Henrik Evertsson, Foto: Ulrika Andersson

De tre socialdemokratiska riksdagsledamöterna Stefan Wikén, Berit Andnor och Marie Nordén gick på en falsk motion med felaktiga faktauppgifter – och använde sig av dessa i motioner till riksdagen utan att kolla sanningshalten.

Annons

Det är Aftonbladet som valt att kolla hur lätt det är för lobbyister att påverka svenska riksdagspolitiker. De riggade ett falskt motionsförslag som rörde vindkraft.

Den påhittade intresseorganisationen "Välj vindkraft" drev tesen att regeringen skulle slopa uttagsskatten på kooperativ vindkraft. I texten hade Aftonbladet skrivit in rena faktafel men de hade även uppgett kontaktpersoner.

Nu visar det sig att sex socialdemokratiska riksdagsledamöter köpte de falska uppgifterna rakt av – utan att kolla upp sanningshalten. De har inte granskat faktafelen eller kontaktat de personer som stod som representanter.

Två motioner har sedan lämnats in till riksdagen där fyra av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna undertecknat den ena. Två har undertecknat den andra.

I motionerna har hela stycken, eller delar av stycken kopierats rakt av. En av motionerna har satts ihop av Stefan Wikén från länet. Han säger till Aftonbladet att han nu är ångerfull.

– Jag kan bara beklaga att jag inte har faktakontrollerat ordentligt, säger han till Aftonbladet.

Även Berit Andnor och Marie Nordén från länet beklagar de felaktiga uppgifterna.

– Vi får ta på oss att vi använde en felaktig siffra. Det är jättetråkigt att det blev så med tanke på att det är en viktig fråga. Det är klart att det här kanske underminerar hela vår motion, säger Marie Nordén till Aftonbladet.

Mer läsning

Annons