Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traumacentrum ger flyktingar extra hjälp

/
  • Kristina Örn är en av de som arbetar på kris- och traumacenter  i Torvalla som är till för att hjälpa  traumatiserade flyktingar.  Foto: Henrik Flygare

Cirka 15-20 flyktingar får löpande hjälp av det kris- och traumacentrum som etablerats i Torvalla.

Annons

Projektet Kris- och traumacenter drivs av länets åtta kommuner tillsammans med landstinget och länsstyrelsen. Projektet startade i september förra året och ska drivas fram till 2011.

Kristina Örn är socionom och psykoterapeut och en av de två personer som anställts i projektet. Hon berättar att de har löpande kontakt med 15-20 flyktingar som behöver extra stöd och hjälp.

Kris- och traumacenter är ett komplement till den etablerade vården som inte alltid har resurser att hjälpa svårt traumatiserade flyktingar.

Kristina Örn berättar att de människor hon möter i sitt arbete ofta har svåra förluster eller separationer bakom sig. För henne handlar det mycket om att hjälpa dem att hitta en vardag.

– Det handlar till stor del om att normalisera tillvaron. Att hjälpa dem att försöka skapa ett vardagsliv. Hitta en dygnsrytm, få vardagsrutiner, skaffa regelbundna aktiviteter och ta del av samhället.

Kristina Örn säger också att mycket handlar om att motverka isolering och få de traumatiserade att på något sätt hitta ett framtidsperspektiv.

Projektet ska, förutom direkt hjälp till flyktingar, också ge stöd till den etablerade vården och sprida specialkunskaper till exempelvis socialtjänsten och skolan.

Projektet drivs delvis med stöd från EU och när projekttiden löpt ut ska en utvärdering göras för att se om modellen går att använda även i framtiden.

Annons