Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transportbranschen efter snökaoset: Det här är oacceptabelt

/
  • I stället för att dra vagnen några meter, fick Stefan Eriksson i går dra en vagn ett femtiotal meter runt snödrivorna. ”En varuleverans tar 20 till 25 minuter längre när det ser ut så här. Det här är katastrof”, säger han. Foto: Ulrika Andersson
  • Det blev tvärstopp  för Arne Johansson som skulle bära över varor till en restaurang på Färjemansleden. Snö-vallarna var ännu inte bortskottade.

Transportnäringen ställer Östersunds kommun mot väggen. Den dåliga snöröjningen kan få stora konsekvenser för handeln.
– Det är katastrof, säger chauffören Stefan Eriksson

Annons

I morgon, torsdag, kommer poståkeriet i Östersund att köra över ett ton kattsand och hundfoder till en djuraffär i stan.

Risken finns att en meter snövall stoppar leveransen – eller med största sannolikhet försenar leveransen till flera andra kunder.

– Ja, vad fan ska jag göra. Jag får väl dra 600 kilo pall själv runt drivorna, säger Stefan Eriksson som upplever att Östersunds kommun drar ner på snöröjningen.

– Så här ser det ut överallt i dag och det har blivit sämre och sämre de sista åren.

Fyra stora transportföretag har skrivit ett brev till Östersunds kommun där de påtalar problemen:

, skriver de.

– Det är fysiskt omöjligt för våra chaufförer att dra en 500 kilos pall flera hundra meter. Det tror jag inte ens kommunstyrelsens ordförande skulle vilja pröva på, säger Per-Eric Gustafsson, chef på Poståkeriet i Östersund.

– Vi märker att snöröjningen har försämrats år för år och nu är det inte acceptabelt längre. Vi hoppas få en dialog med kommunen, fortsätter han.

I förlängningen, menar Per-Eric Gustafsson, handlar det om Östersunds trovärdighet som turist- och handelsstad.

– Men kommer det inga varor till butikerna kommer det inte heller några turister. Och då kan jag lova att det finns ännu mindre skattepengar att ploga för i framtiden.

Göte Murén, s, ordförande i miljö- och samhällsnämnden, svarar på kritiken:

– Jag förstår att de har bekymmer. Men det är väldigt svårt, om ens möjligt, att få undan en halvmeter snö på ett dygn oavsett vilken kommun du bor i.

Fast transportnäringen pratar inte om de senaste dygnen. De pratar om ett problem de upplever har blivit värre de senaste åren.

– Ja, nu har vi haft några extrema snöår. Det har aldrig snöat så mycket som det har gjort under de senaste 13 månaderna om man går tillbaka 20 år i tiden.

Varför kan inte kommunen sätta in extra resurser på snöröjningen?

– Jag önskar vi hade mer resurser, men jag tror att även transportföretagen förstår att vi befinner oss i en ekonomisk kris. Sedan är frågan vad vi ska göra med de extra resurserna när det inte snöar?

Annons