Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten ska locka till adventsturism i Östersund och Åre

/
  • Vid jippot på flygplatsen fick tomten frågan om han planerar att flytta från Nordpolen.”Jag fick ett par skidor i fjol och det finns inga backar på Nordpolen”, säger tomten.Foto: Ulrika Andersson
  • Nu ska turister lockas till Åre och Östersund i adventstider. Mats Forslund, vd Jämtland Härjedalen turism, tror att det går att vinna trovärdighet genom att olika aktörer satsar tillsammans.Foto: Ulrika Andersson
  • Startskottet för projektet gick i samband med Jamtlis julmarknad och Världscupen i skidskytte förra helgen. Till     helgen ligger fokus på Åre.  Foto: Ulrika Andersson

Nu ska tomten övertalas att flytta till Åre-Östersundsregionen. Det är lockbetet för att locka både svenskar och andra nationaliteter till länet under adventstid.

Annons

– Det handlar om att förlänga turistsäsongen, säger Mats Forslund, vd Jämtland Härjedalen turism.

Jämtland Härjedalen turism, företagare i Östersund och Åre och flygplatsen med flera satsar tillsammans, med stödfinansiering från Europeiska utvecklingsfonden, för att skapa nya anledningar att resa till regionen under november och december- innan stora vinterturistsäsongen drar igång.

Nya reseanledningar, som projektet satsar på, är bland annat regionala upplevelser, internationella evenemang och julstämning.

Startskottet för projektet gick i samband med Jamtlis julmarknad och Världscupen i skidskytte förra helgen. Kommande helg ligger fokus på Åre, med julmarknad, alpina världscupen och skidtestarhelg.

Annica Stjerna är event- och marknadsansvarig för destinationsbolaget Åreföretagarna.

– Vi har arbetat för att göra Åre lite mer till en julby de senaste åren. Vi har aktiviteter på torget varje lördag och vill skapa en mötesplats där. Till helgen har vi julmarknaden och tomten är på plats, säger Annica Stjerna.

Flygplatsen deltar också i projektet.

– Flygplatsen är aldrig en reseanledning, men nu är vi med och satsar på utrikes incharter, säger Susanne Norman, flygplatschef.

Tomten är en del i den nya satsningen på adventsturism. Tomten i finska Rovaniemi och på Tomteland utanför Mora har fått konkurens.

I Åre kommer i helgen tomten och hans nissar att finnas för att förgylla marknaden på olika sätt. Men de började redan på flygplatsen i går med ett juligt mottagande. I flygplanet som landade 12.20 på Frösön var ett gäng researrangörer från England med. De ska ta tempen och smaka av vad Åre och Östersund har att bjuda på och ta med sig det till hemlandet.

Genom det hoppas aktörerna i adventsturismsatsningen att det ska komma många nya turister.

Mer läsning

Annons