Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt på Frösön blir LSS-boende

Kommunens mark på Fritzhemsgatan 40-42, Frösön, ska omgående nyttjas för boende med särskild service för vuxna.

Annons
Det beslutade kommun- styrelsen i Östersunds kommun på tisdagen. Tomten ligger rakt ovanför Östbergsskolan.
Anledningen till att ärendet tagits upp är att 32 personer väntar på ett boende med särskild service enligt LSS och sju av dessa har väntat ett år eller mer.
Vård- och omsorgsnämnden riskerar därmed vitesförläggande från länsstyrelsen eftersom beslut om boende inte verkställts inom rimlig tid. Målet är att kommunen ska kunna erbjuda ett sådant boende inom sex månaders tid.
"Vi har pengar och resurser men problemet är att hitta lokaler för bostäder i befintliga hyreshus och att det inte finns tomter för att bygga nytt", sa vård- och omsorgsnämndens ordförande Katarina Nyberg Finn, s, till LT i en artikel förra veckan.
Men nu finns alltså en ljusning. Översiktsplanen för Frösön samt Grönplan är båda beslutade av kommunfullmäktige och anger att dessa fastigheter ska vara parkmark. Men detaljplanen, som antogs 1939, medger fristående bostadshus med upp till fyra lägenheter per fastighet. Men i det läget som är med kön till LSS-boende för vuxna anser kommunledningsförvaltningen att det är ytterst angeläget att komma igång med byggande av bostäder för den gruppen. Beslutet går nu vidare till kommunfullmäktige, först då kan planerade av nybygget ske.
Annons