Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjecker studerar Jämtländsk miljöteknik

/
  • Thure Mårtensson hoppas att Jämtland kan knyta tätare band med sina vänorter i Tjeckien, Polen och Estland gällande området miljöteknik. ”Vi ligger långt fram på det området. Målet är att exportera våra kunskaper”, säger han. Foto: Henrik Flygare

Jämtlands och Västernorrlands län ligger långt fram när det gäller modern miljöteknik. Det vill man också visa upp under ett tre dagar långt studiebesök från Tjeckien. – Förhoppningen är att vi kan inleda ett samarbete och exportera vår teknik, säger Thure Mårtensson, projektledare.

Annons

Just nu befinner sig en delegation från den tjeckiska staden Plzen på besök i länet för att studera modern miljöteknik.

Projektet, som omfattar Östersunds och Sundsvalls kommuner, landstinget och länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland samt några vänstäder i Polen, Estland och Tjeckien, inleddes för två år sedan och syftar till att utöka samarbetet mellan länderna och öka kunnandet om hur man hanterar avfall och återvinning på ett miljöeffektivt sätt.

– Målsättningen är att exportera modern miljöteknik till dessa länder. Vi hoppas kunna bli en samarbetspartner och bidra med den kompetens inom området som vi har, säger Thure Mårtensson som är projektledare på Jämtlands läns landsting.

– Tar man Tjeckien som exempel lägger de allt på deponi (soptippen, reds. anm.), samtidigt omfattas de av samma EU-regler som oss gällande sophantering. Det innebär att de har en lång väg att gå innan de uppfyller alla krav inom området.

På agendan under delegationens tredagarsbesök i Jämtland och Västernorrland står bland annat besök på biogasanläggningen i Lugnvik samt på några sophanterings- och återvinningsstationer.

Thure Mårtensson menar att vår region har sin största konkurrensfördel just inom kunskapsområdet.

– Vi har inga stora industrier här, men är däremot väldigt bra på know-how. Generellt sett tillhör Sverige de bästa i världen inom miljöteknik och vår miljömedvetenhet är väldigt hög, säger han.

– Det som tjeckerna främst vill veta är hur vi arbetar kring källsortering, hur vi utvinner energi ur vårt avfall, vilken teknik vi använder och hur man sätter taxor på rätt nivåer.

Hur har responsen varit från era vänorter?

– Hittills har vi fått jättefina gensvar. De är imponerade av vårt tänkande och vill verkligen veta hur man kan förbättra sitt arbete inom avfallshantering, säger Thure Mårtensson.

– Förhoppningsvis leder det här besöket till fortsatt samarbete och gemensamma vinster – både ekonomiska och miljömässiga, avslutar han.

Annons