Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxt för hela länet? – knappast

Utflyttning och allt äldre befolkning, samtidigt som tillväxten måste bli bättre.Så är läget i flera kommuner och bedömningen är att befolkningen kommer att minska kraftigt i delar av länet framöver.

Annons

Ur det här blossar debatten upp om kommunsammanslagningar. I Ragunda har kommunalrådet Elisabeth Yngström nylanserat idén att slå ihop sina påsar med Bräcke kommun, vilket bidragit till en pågående politisk tumult.

Det nya tillväxtprogrammet för Jämtland handlar mycket om att samla resurser, stödpengar och insatser för att uppnå gemensamma mål. Länsstyrelsen talar om långsiktig hållbar utveckling. Kan det uppnås överallt? är en frågeställning i sammanhanget.

– En viktig fråga är hur olika det ser ut i länet med befolkningspyramider i olika kommuner. I Åre, Krokom och Östersund ser det ganska bra ut och befolkningsutvecklingen är hygglig.

– I andra kommuner är pyramiden närmast uppochnervänd. Väldigt stor andel äldre som kommer att öka och väldigt liten andel i arbetsför ålder och yngre, säger Jan Molde på länsstyrelsens avdelning för hållbar tillväxt.

Det bistra faktumet är att det krävs väldigt stort flyttnetto för att vända den här befolkningsutvecklingen i delar av länet. Inget tyder på att en sådan förändring är på gång. Dessutom kompliceras bilden av mycket stora pensionsavgångar i länet framöver.

– Jag tror vi kommer att få se framför oss en fortsatt befolkningsförändring så att delar av länet kommer att mista sin befolkning kraftigt.

– Vi ser det redan i form av jätteproblem med att hålla skolor i drift och hålla underlag för bensinstationer. Möjligen kan den här utvecklingen dämpas med åtgärder men att vända den är jättesvårt, säger Jan Molde.

Kan länsstyrelsens tillväxtprogram inriktas speciellt till kommuner där befolkningsminskning pågått under ganska lång tid?

– Det bygger ändå på en aktivitet ute i länet. Ett sånt här program kan stötta initiativ som kommer från företag, organisationer och andra men inte i sig göra någonting, säger Jan Molde.

Jämtland Härjedalen Turism och Z-group inom verkstadsindustrin är enligt honom utmärkta exempel på samverkan som länsstyrelsen vill se mer av när det gäller att bygga strategiska nätverk.

Det förutsätter att kommunala gränser delvis suddas ut där man kan hjälpa till på områden som kompetensutveckling och gemensam marknadsföring, för att ta några exempel på där mer kan uppnås i samverkan med andra.

Mer läsning

Annons