Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrordåd kan leda till skärpta säkerhetskrav på inrikesflyget

De senaste dagarna har säkerheten skärpts på en rad internationella flygplatser. Hur det blir på Åre Östersund flygplats avgörs på ett möte där man diskuterar säkerheten för flyget i hela Europa.

Annons

– Om vi får några nya riktlinjer så kommer vi att följa dem, säger Susanne Norman, flygplatschef på Åre Östersund flygplats.

Holländarna var först. Sedan har både italienare och engelsmän följt efter.

Att helkroppsskanna samtliga passagerare är det senaste vapnet i kampen mot tänkbara flygplansterrorister. På juldagen ska enligt den amerikanska inrikessäkerhetstjänsten en nigeriansk man ha försökt spränga ett plan från Amsterdam till Detroit strax innan landning.

Mannen stoppades av medpassagerare.

En Jemenbaserad gren av terroristnätverket al-Qaida har tagit på sig ansvar för attacken. Även USA:s president Barack Obama påstår att den nigerianska mannen har kopplingar till al-Qaida.

Det har fått USA att be alla flygplatser som har avgångar till USA att utöka sina säkerhetsrutiner.

Något som alltså vissa länder tagit väldigt allvarligt på.

Åre Östersund är visserligen en internationell flygplats. Men eftersom det inte för närvarande finns några avgångar till USA så är säkerhetsrutinerna de samma som förut berättar Susanne Norman, flygplatschef.

– Just idag är det ingen förändring. Däremot så kommer det vara ett möte som gäller alla europeiska flygplatser. Så det kan förändras, säger hon.

Det är idag som en arbetsgrupp av experter tillsatt av EU-kommissionen ska diskutera säkerheten på de europeiska flygplatserna.

Bland annat kommer möjligheterna att införa obligatorisk helkroppsskanning på alla flygplatser att diskuteras.

För tillfället avvaktar Susanne Norman med eventuella skärpningar av säkerhetsrutinerna.

Så hur är det med helkroppsskanner ute på Åre Östersund flygplats i dag då?

– Nej. Vi har ingen sådan i dag.

Annons