Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia varnar för samtal som kan vara bedrägeri

/
  • Ett nummer som hittills använts går till Somalia och det kan bli en dyr affär att ringa upp för att ta reda på vem som sökt dig. Foto: Lennart Öhd

Telia utfärdar bedrägerivarning för att ringa upp okända telefonnummer på nummerpresentatören. Senaste tiden har bluffmakare hittat ett nytt sätt att lura åt sig pengar av den som ringer upp.

Annons
- Ring över huvudtaget inte upp. Det är vårt bestämda råd, säger Jan Sjöberg på Telia.
I flera fall har ett belopp dragits, i form av ett betalsamtal med hög avgift, när personerna ringt tillbaka.
Det här varnade LT: s konsumentvägledare Ingrid Krylén för i en artikel i september.
På senare tid har problemet uppmärksammats på olika bloggforum på nätet. I inläggen kan man läsa att svenskar blivit uppringda på sina mobiltelefoner av ett samtal från Somalia med nummer +25260962204.
Den som ringer upp möts av en telefonsvarare. En röst meddelar att man snart kommer att kopplas fram under tiden som musik spelar för drygt 30 kronor i minuten, vilket är betydligt mer än normalkostnaden för samtal till Somalia.
Av vad som hittills framkommit sker det här oberoende av vilken teleoperatör man har som abonnent.
Vad är det man ska vara uppmärksam på?
- Den här historien säger en sak klart och tydligt. Blir du uppringd av någon, oberoende vilket nummer det är, och du inte känner igen numret så var försiktig. Ring inte tillbaka, framförallt inte om det är ett utlandsnummer, säger Jan Sjöberg presschef hos TeliaSonera.
- Är det någon som vill ha kontakt med dig så kommer den personen förmodligen att lämna ett meddelande, skicka ett sms eller höra av sig på annat sätt.
Vad är det för förutsättningar som gäller för att få ha ett telefonnummer där det "tickar in pengar" när någon ringer upp?
- Betalnummer omgärdas av mycket strikta regler. Dit hör att när man ringer upp ett betalnummer ska man så få veta vilken kostnad det genererar. Etiska rådet för betalsamtal hanterar den här typen av frågor, säger Jan Sjöberg.
- Som regel fungerar det väldigt bra i Sverige hos svenska företag men när det gäller den här typen av verksamhet så är det uppenbart att man också försöker lura människor.
Telia har tagit emot ett antal samtal om bluffen de senaste veckorna, men ännu bedöms det inte ha vuxit till ett stort problem.
Är det även andra nummer än Somalianummer som förekommer i sammanhanget?
- Inte vad jag känner till nu. Vilka som ligger bakom det här har Telia ingen aning om, säger Jan Sjöberg.
Han konstaterar också att det förekommer en annan variant av bedrägeri. Telia-kunder har blivit uppringda av ett företag som säger att de, på uppdrag av Telia, erbjuder en spärrtjänst mot telefonförsäljning.
Men något sådant samarbete existerar inte. Telia uppmanar kunder som fått en faktura från företaget att bestrida den samt göra en polisanmälan.
Annons