Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi och buss förlorar tusentals kronor på vulkanutbrottet

/
  • Öde utanför flygterminalen. När flyget står stilla finns det heller inga resenärer att skjutsa för taxibranschen, som beräknas förlora mellan 60 000 och 70 000 kronor i intäkter varje dag så länge flygstoppet råder. Även flygbusstrafiken drabbas hårt.
  • Per-Åke Pettersson.

Taxi Östersund förlorar upp till 70 000 per dag som flyget står stilla. Flygbussarna är också drabbade och förlorar tusentals kronor men hotellen i länet upplever inga stora förluster.

Annons

– Jag har inte gjort någon uppskattning. En kollega sa att Taxi Stockholm förlorar en miljon kronor om dagen. Vi är inte uppe i de siffrorna men omkring 60 000 till 70 000 kronor per dag, säger Per-Åke Pettersson på Taxi Östersund/Åre Flygtransfer.

En morgonflygning brukar 40 till 45 bilar vara bokade.

– Vi kör lite mer till tåget men ofta reser man till tåget på annat sätt, säger Per-Åke Pettersson.

Det har även blivit långkörningar till Sundsvall, Stockholm och Trollhättan.

– Många tror att vi kompenseras av att vi kör passagerare över hela Sverige men vi får bara in en bråkdel på det, säger Per-Åke Pettersson.

Ett problem är att inte alla kunder avbokar sin taxi.

– Många tänker inte på att avboka och det har blivit en hel del bommar. Vi åker inte till ankommande flyg om det är inställt men när det gäller avgående flyg försöker vi få tag på kunderna. Får vi inte det kör vi ut i alla fall för det kan hända att de vill chansa, säger Per-Åke Pettersson.

På kort sikt får inte flygstoppet några större konsekvenser då övrig taxiverksamhet täcker upp förlusterna.

– Några veckor klarar vi nog sen måste vi vidta åtgärder på något sätt men det är svårt att spekulera i nu när vi inte vet hur det kommer att bli, säger Per-Åke Pettersson.

Flygbussarna drabbas också av flygstoppet. En vanlig dag kör flygbussarna sex gånger fram och tillbaka till flygplatsen.

– Vi förlorar omkring 30 000 till 40 000 i veckan och vi har fortfarande kostnader som löner, säger Lars Engelmark, anställd på Flygbussarna.

En del ringer och frågar varför det inte går någon buss.

– SAS försöker ringa alla sina kunder men får inte tag på alla. Häromdagen ringde en kvinna som stod vid en hållplats och väntade och undrade varför det inte gick någon buss, säger Lars Engelmark.

Hotell i länet är dock inte lika hårt drabbade.

– Avbokningar har vi helt klart fått men samtidig har vi haft människor som inte tagit sig härifrån. Det kanske jämnar ut sig men det är klart att vi känt av avbokningarna, säger Titti Myrén på Clarion Hotel i Östersund.

Scandic Hotel i Östersund har inte haft några avbokningar.

– Vi hade några som hade det svårt att ta sig härifrån men det ordnade vi med tåg, säger Peter Edelbrok på Scandic Hotel i Östersund.

Flygstoppet har snarare varit positivt då Scandic Hotel fått fler konferensbokningar. Någon enstaka har avbokat på Holiday Club i Åre och en grupp ombokade till maj.

– Vi trodde att det skulle bli ett större problem. Det är väl någon enstaka som bokat av men det är inget stort problem alls, säger Anna Forsberg på Holiday Club i Åre.

Mer läsning

Annons