Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkare upptäckte inte muncancer - nu krävs bättre rutiner hos Folktandvården

Socialstyrelsen kräver bättre rutiner hos Folktandvården efter att en tandläkare inte upptäckt eller misstänkt att en äldre kvinna led av muncancer.

Annons

Händelsen inträffade för ett par år sedan då den drygt 80-åriga kvinnan uppsökte en Folktandvårdsklinik i länet. Hon hade känt en knöl i sin tunga och ville veta vad det kunde vara. En tandläkare undersökte kvinnan totalt fem gånger under loppet av två månader utan att hitta orsaken till hennes besvär. Först därefter fick kvinnan en remiss till specialisttandvården på Östersunds sjukhus. I informationen som gick till sjukhuset nämndes dock ingenting om att kvinnan kunde lida av onaturliga cellförändringar.
När den drygt 80-åriga kvinnan väntat i fem månader fick hon tid hos en specialisttandläkare. Han konstaterade att kvinnan hade kraftiga förhårdnader i munnens botten och på tungan. Hon skickades vidare till avdelningen öron-näsa-hals där det efter provtagning konstaterades att hon hade cancer i munnen.
Landstinget har anmält händelsen till Socialstyrelsen för att få saken utredd. Socialstyrelsen som nu kommit med sitt beslut anser inte att den behandlande tandläkaren har gjort något fel eftersom hon följt de rutiner som finns. Däremot anser Socialstyrelsen att rutinerna måste skärpas hos Folktandvården. Om en patient har liknande besvär som kvinnan ska en osäker tandläkare i första hand konsultera sina kollegor. I andra hand ska specialisttandvården kontaktas och då ska tandläkaren informera om patienten till exempel har knölar eller en smärta som inte kan förklaras.
Socialstyrelsen vill senast i juni i år få en redovisning på hur rutinerna förändrats för att samma händelse inte ska kunna inträffa i framtiden.

Mer läsning

Annons