Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkarbrist i länet under sommaren

Det är bekymmersamt att få tag i tandläkare under sommaren då de privata tandläkarna har semesterstängt.

– Många av patienterna är väldigt besvikna, säger Lena Jonsson, chef på Frösö strand folktandvårdsklinik.

Annons

De privata tandläkarna stänger ner sin verksamhet under semestern och då får folktandvården serva hela länet under ännu en sommar. Resultatet blir att de ordinarie patienterna som vill ha tid för planerade behandlingar blir lidande.

– Vi måste helt enkelt prioritera de som har akut tandvärk och 85 procent av alla som kommer in är privata, säger Lena Jonsson.

För fyra år sedan fanns ett avtal mellan folktandvården och privattandläkarna, men när det skulle förnyas kunde de inte komma överens om hur samarbetet skulle se ut. Lena Jonsson, chef på Frösö strand folktandvårdsklinik, skulle gärna se ett nytt samarbete med de privata tandläkarna.

– Då skulle vi kunna ha akuttandvård i Östersund och alltid ge bra bemanning, säger hon.

Ludwig Paul, sekreterare för Privattandläkarna i Jämtlands län, säger att de försökt få till ett samarbetsavtal med landstinget men att man inte kan tvinga in alla medlemmar i ett jouravtal.

– Vi ville först och främst komma fram till hur vi skulle göra med barnpatienter, sedan ville vi ha en beredskap på 24 timmar och en jour som var centralt placerad, men det ville inte landstinget gå med på, säger Ludwig Paul.

Ludwig Paul medger att det är en extrem situation under semesterveckorna, men att han fått intrycket av att det funkat bra för patienterna att uppsöka folktandvården. Någon gång rycker de även själva in från semestern och ibland tar de hjälp av någon kollega som har möjlighet att ta akutfall.

– Det har varit ganska lite klagomål, bortsett från att de kanske måste åka till Gällö eller Svenstavik för att få hjälp, säger han.

Annons