Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taket i butiken har börjat rasa in

/
 • Skadorna var värre än man trodde på        Rut m.fl. ”Taket har börjat rasa in på på vissa ställen och golvet ser ut som en gungbräda”, säger Anette Modin, delägare till butiken.  Foto: Jan Andersson
 • Butiken Rut med flerar ligger innanför avspärrningarna till de brunna Centrumpalatset.Delägaren Patrik Modin hämtar kassaregistret ur den vattenskadade butiken.
 • Det råder full aktivitet i butiken. Allt ska ner i kartonger och de mesta av kläderna ska reas bort.
 • Annette Modin, längst till höger, har samlat sina anställda för en genomgång. Till höger Madelene Borg, Desire Lindström, Anna Bäärnhielm och Åsa Wiklund.
 • Skadorna var värre än man trodde på        Rut m.fl. ”Taket har börjat rasa in på på vissa ställen och golvet ser ut som en gungbräda”, säger Anette Modin, delägare till butiken.  Foto: Jan Andersson

Under gårdagen jobbade personalen på Rut m.fl med att packa ner så mycket kläder som möjligt i kartonger. Allt ska säljas i en stor utförsäljning i slutet av veckan. Butiken söker också nya lokaler i centrala Östersund.

Annons

Lukten av brandrök sticker i näsan och en fläkt gör vad den kan för att få in frisk luft i lokalerna. Överallt står kartonger som fylls med kläder från ställningarna. Små strålkastare lyser upp affären och ett organiserat kaos råder för att få ner så mycket som möjligt av varorna i flyttkartonger på kortast möjliga tid.

Det är Anette Modin från Frösön och hennes man Patrik som tillsammans äger klädaffären Rut m.fl i Centralpalatset mitt i Östersund. När den stora branden startade förra söndagen blev deras affär svårt rök- och vattenskadad.

I går fick Länstidningen komma in i butiken och se förödelsen.

– När vi några dagar efter den stora branden såg våra lokaler så tyckte jag nog att skadorna skulle vara mycket värre. Från början såg jag bara vatten på golvet men annars var allt sig likt. Men efteråt har taket börjat rasa in på vissa ställen och golvet ser ut som en gungbräda, så det kommer att krävas en omfattande renovering innan vi kan få komma tillbaka till de här lokalerna, säger Anette Modin.

Under gårdagen jobbade Anette och hennes anställda med att packa kläder till den stora utförsäljningen som butiken ska ha på fredag. Försäljningen ska ske i provisoriska lokaler och alla kläder ska bort för halva priset.

Går det verkligen att använda kläder som det stinker rök om?

– Vi har provtvättat flera av våra plagg och efter tvätten märks ingenting. Men en del av kläderna är så illa åtgångna att vi måste kassera dem. Som tur är så täcker våra försäkringar alla våra förluster.

Annars är Anettes största problem just nu hur hon ska kunna hitta nya lokaler till sin butik, helst så nära centrum som möjligt.

– Om det värsta händer och det inte går att rädda huset, då måste vi se oss om efter permanenta lokaler där vi blir kvar. Annars blir det bara en tillfällig lösning tills vi får komma in här igen.

Annars tycker Anette att det räcker med bränder för hennes del.

– För några år sedan brann en lastbil här utanför våra dörrar. När brandmännen släckte bilen så använde de pulver. Det pulvret tog sig in i affären och alla våra kläder blev förstörda. När vi har byggt upp vår butik igen så hoppas vi att inget mer kommer att hända. Vi har fått vår del av oturen.

Rut m.fl har fyra fast anställda och tre vikarier.

– Som det ser ut nu så kommer jag att ha kvar personalen, det finns inga planer på några uppsägningar på grund av branden, säger Anette.

Annons