Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: 9 000 kan försvinna från länet på nio år

Jämtlands län riskerar att förlora fler än 9 000 personer i arbetsför ålder de närmaste nio åren. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv. I dag, onsdag, hålls en konferens i Sundsvall för att diskutera lösningar på hur utvecklingen ska vändas.

Annons

Enligt Svenskt Näringsliv krävs det ett stort engagemang från både samhälle och näringsliv för att lyckas vända utvecklingen i länet. Därför arrangerar de tillsammans med Norrlandsförbundet konferensen ”Vem ska göra jobbet?”. I dag träffas hundratals deltagare från hela Norrland i Sundsvall för att diskutera lösningar som exempelvis arbetskraftsinvandring och kommuners attraktionskraft.

– Tanken är att det ska sättas i gång ett arbete i varje län för att påverka företagens och kommunernas utveckling. Vi vill gärna se en handlingsplan för att minska arbetskraftsnedgången, säger Lisbeth Godin Jonasson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.

Migrationsminister Tobias Billström, Lotta Gröning, nyhetskrönikör på Expressen, och Magnus Andersson, Centerns Ungdomsförbunds ordförande, ska föreläsa under dagen.

– Det ska handla om viktiga åtgärder som krävs för att utveckla näringslivet i Norrland, säger Lisbeth Godin Jonasson.

Enligt analysen från Svenskt Näringsliv kommer det att ske en minskning av personer i åldrarna 20-64 år med 12,8 procent fram till 2018. Situationen ser allvarlig ut för alla länets kommuner utom Åre som till och med kan räkna med en viss ökning av arbetskraften. Den största minskningen av människor väntas ske i Ragunda kommun. Fram till 2018 riskerar antalet personer i åldern 20 till 64 år minska med över 22,4 procent. Tobias Billström ska prata om hur migration kan bidra till befolkningsutvecklingen.

– Det finns goda förutsättningar att öka befolkningen genom inflyttningar, säger Lisbeth Godin Jonasson.

Hon hoppas att konferensen ska leda till bra diskussioner och att länet kommer fram till vilka frågor som ska prioriteras.

– Jag och Robert Uitto, som också ska deltar, har redan bestämt att vi ska ha en uppföljningsträff där vi sammanfattar dagen och vad vi har fått ut av den, säger Lisbeth Godin Jonasson.

Mer läsning

Annons