Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt klara MC-kort i Östersund

/
  • Alf Nilsson är chef på Vägverkets förarprovsenhet. Det blir mycket motorcykelåkande i tjänsten när han åker med på MC-körkortsprov. ”Privat kör jag väldigt lite numera. Jag har kört mycket förr. Men nu så kör jag ofta på jobbet hela dagarna. Då kan man bli lite trött”, säger han. Foto: Henrik flygare

Östersund tillhör den absoluta botten i landet när det gäller klarade MC-kort.

– Man tränar inte så mycket som man borde, säger Alf Nilsson, chef på Vägverkets förarprovsenhet i Östersund.

Annons

Transportstyrelsens statistik visar att MC-proven i Östersund klaras av 63,24 procent.

Det är nästan nio procent under riksnittet på 71,95 procent. Bara Örebroarna (58,52 procent) är ännu sämre på att klara MC-körkortet.

Att den stora mängden bommade MC-prov skulle bero på att Östersund ligger i Norrland och därför har ett sämre väglag skulle kunna vara en förklaring.

Men det håller inte.

Bästa stad är nämligen Umeå med ett snitt på svindlande 88,71 procent klarade MC-prov. Även Örnsköldsvik (79,63 procent) och Skellefteå (77,78 procent) ligger klart över rikssnittet.

Alf Nilsson är chef på Vägverkets förarprovsenhet på Stadsdel norr. Han är medveten om att östersundarna ligger under rikssnittet.

– Grundanledningen är naturligtvis hur man utbildar. Det krävs en större marginal när man kommer hit.

– Många tränar bara precis så mycket att de klarar gränsen (för kunskapskraven, reds anm). Då hänger det verkligen på gärdsgården när de kör upp, säger han.

Men det handlar inte bara om för lite träning.

Alf Nilsson tycker att det tränas för mycket på fel saker.

– Vi har ett manöverprov. Många lägger mycket kraft på det. De glömmer att man ska ut i trafiken och har för dålig trafikvana. Det krävs större säkerhetsmarginaler med MC, säger han.

Vad har du för tips till alla de jämtlänningar som är på väg att ta MC-kort?

– Tipset är helt klart att utbilda sig noggrant.

Vad tycker du om bilskolorna i stan?

– Kvaliteten ligger högre där. De har erfarenhet av att köra. Om man tillämpar deras modell med lektioner och sedan mängdträning på egen hand så ökar chanserna helt klart.

Annons