Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att rekrytera med stort glapp bland polisernas löner

/
  • Sven-Erik Svensson, ordförande i Polisförbundet i Jämtlands län sätter nu ner foten när det gäller löneskillnaderna bland poliser i Sverige. Storstadspoliser kan tjäna så mycket som 10 000 kronor mer än kollegorna i lands­-orten – trots samma arbetsuppgifter.    Foto: Sandra Högman

Det kan skilja så mycket som 10 000 kronor på en polislön i storstadsområden och här i glesbygden – trots samma arbetsuppgifter. Nu sätter Polisförbundet i Jämtland ned foten och kräver en löneanalys och ett rättvist avtal.

Annons

Polislönerna kan skilja ordentligt i landet. En storstadspolis som bara jobbat sex år kan redan ha kommit upp i en lön som motsvarar vad en jämtlandspolis har när denne går i pension. Det skapar en orättvis skillnad, anser Sven-Erik Svensson, ordförande i Polisförbundet i Jämtlands län.

– Jag säger inte att vi ska ha lika lön överallt. Men skillnaderna har blivit oskäliga.

Förklaringen går delvis att spåra historiskt sett då poliserna förr hade olika lönetillägg, exempelvis fanns ett storstadstillägg. Men dessa tillägg togs bort och det lades in i lönen i stället.

När sedan de procentuella ökningarna av lönerna har skett med jämna mellanrum har de med högre lön enligt matematikens regler fått en högre höjning. Och de med lägre löner – en lägre höjning. Med tiden har löneskillnaderna växt till så mycket som 10 000 kronor, trots samma arbetsuppgifter, visar statistik som fack och arbetsgivare gemensamt tagit fram.

– Vi ställer oss väldigt frågande till det. Det måste gå att förklara så stora löneskillnader, säger Sven-Erik Svensson

För i slutändan kan detta skapa ett A- och ett B-lag inom poliskåren, fruktar facket.

– Hur lätt blir det för de som tjänar mindre att rekrytera bra personal? Vi ska ju ha samma rätt till kompetent personal även om vi bor här eller i Smygehuk, säger Sven-Erik Svensson.

– Jag vet att vi flera gånger har annonserat att vi vill ha utredare i olika ämnesområden här och det ringer folk som är intresserade, men så får de höra vad vi har för lön och de är de inte intresserade längre.

För att komma till rätta med problemet kräver nu Polisförbundet att Rikspolisstyrelsen genomför en löneanalys i hela landet.

– Målet är inte att vi ska ha lika lön allihop, men att vi ska ha ett avtal som slår rättvist över landet, säger Sven-Erik Svensson.

Mer läsning

Annons